Експерт: "БРИКС и ШОС сеят паника в САЩ"

„Съществуването на БРИКС и ШОС(Шанхайската организация за сътрудничество) ще доведе до появата на нова глобална геополитическа структура на основата на евразийската интеграция, коeто отприщи паника в Съединените щати, водени от принципите на своята изключителност", пише политическият коментатор Пепе Ескобар. Докато Европа наблюдава как "нейните недемократични институции" са изправени пред гръцката трагедия и докато САЩ се дърпат от ядрена сделка с Иран, се ражда многополюсен свят, написа той за RT.
Според колумниста, това стана ясно след декларацията на БРИКС от съвместната среща на върха на страните от БРИКС и ШОС. "Срещата на едно място на лидерите на страните от БРИКС, ШОС и EEU (Евроазиатския икономическа съюз), допринася за появата на координирана тенденция за по-справедлив световен ред, а не такъв, продиктуван от защитниците на американската изключителност" пише Ескобар.
Русия е част и от трите организации, заедно с Китай, а е пълноправен член на две от тях. Докато Пентагонът е обезпокоен да поддържа доктрината си на "пълно господство", Русия и Китай контрират с "пълен спектър" на сътрудничеството в политиката, икономиката, финансите, дипломацията и отбраната, казва коментаторът. Според Ескобар "последната фаза" ще бъде нова глобална геополитическа структура, подсилена от Евроазиатската интеграция. Всичко това ще мине през едно сътрудничеството на руски и китайски банки и плана за инвестиционно сътрудничество.
В допълнение, той каза, че планът включва възможността за създаване на енергийно сдружение, както и международен център за изследвания на енергията. "Турски поток е друго дипломатическо и енергийно предизвикателство, след като ЕС отказа да изгради Южен поток. Не е изненадващо, че това предизвика паника сред защитниците на американската изключителност", казва колумнистът като отбелязва, че отношенията между Гърция и Русия могат да бъдат и от стратегическо значение. "Ако това е така, източния фланг на НАТО е в риск от пълен колапс", казва Ескобар.

Станете почитател на Класа