Предстои ли "Европейска пролет"? Гърция може да бъде скритата част на айсберга"

Ако Гърция не се подчини на диктата на Тройката, страни като Испания, Италия и Франция ще имат своята "Европейска пролет", казва Жан-Пол Муние, колумнист, като също така обяснява връзката между реална и виртуална икономика.
"Ситуацията по отношение на гръцкия дълг може да бъде скритата част на айсберга", пише Муние в становище публикувано от френския вестник "Boulevard Voltaire".
Журналистът обяснява, че реалната икономика на продукти и услуги в света се равнява на около 73 000 милиона евро, или само 2% от световната икономика, а останалите 98% съответстват на икономика, която не произвежда нищо повече от финансови кризи, като тази от 2008 г., на която днес ние плащаме сметката . В деня в който мафията на висшите финанси реши да ви обере, трябва само да даде команда на Левиатан и парите ви ще станат дим".
С други думи, продължава той в статията си, има две различни икономики: "Едната, основана на работата и потта на хората, а другата наречена изкуствена, виртуална, или компютризирана икономика, генерирана от роботи, заредени с финансови алгоритми. Реалната икономика е плячкосана от виртуална икономика, експлоатирана от финансовата икономика ".
Според колумниста, днес Парижката фондова борса, както тази на Брюксел или Люксембург, са преместени в покрайнините на Лондон, в малкото селце Базилдън.
"Цялата световна икономика се играе в голяма дискретна сграда с дебели четири метра стени, където има компютри, които работят автономно и дават нареждания по цялата планета с безумна скорост на всеки 0.005 секунди", пише Муние, като уточнява, че „на финансов жаргон това се нарича търговия с висока честота и ако един ден има грешка, целия фондов пазар ще се срине и ние също."
"Въпросът, който ние имаме право да зададем е: Но къде са парите ми? Отговорът е, без съмнение: в джобовете на тези, които манипулират нашата политика, а не правят абсолютно нищо за регулиране на висшите финанси. Една възможна цел на тези стратези, е да използват дългът на народите, за да ги доведат до нова версия на Вавилонската кула - единствен народ, единствен език и единствена виртуална валута, за да достигнем утопията за световно правителство, където политиците са Божиите избраници."
"Ако Гърция не се подчини на диктата на Тройката, които налагат супер строги икономии, това може да доведе до гражданска война, а ние (Испания, Италия, Франция), също ще видим Европейската пролет", заключава авторът.

Станете почитател на Класа