Косово прекъсна водоснабдяването на Прищина заради предполагаем заговор за отрова в резервоар

Косовските власти съобщиха, че са прекъснали подаването на вода към десетки хиляди души в столицата, след като полицията арестува петима заподозрени, свързани с ислямската държава, за които се твърди, че планирали да отровят резервоара. Водоснабдяването бе изключено рано в събота "поради проблеми със сигурността", тествани са били проби от водата за подозрителни вещества.
Полицията съобщи, че служители патрулиращи край резервоара Бадовац видяли трима мъже, чиято самоличност не е разкрита, да се държат подозрително. Други двама заподозрени са били арестувани другаде в Косово. Всички ще отговарят по обвинения в тероризъм, съобщи полицията, без да дава повече подробности.
Полицейски източник, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че двама от заподозрените са били арестувани миналата година по подозрение, че пътуват до Сирия.
Полицията е нащрек през последните седмици, след като родени в Косово доброволци се появили на пропагандни видеоклипове на ИД с предупреждение за предстоящи атаки срещу различни цели, включително водните запаси.
Властите по сигурността казват, повече от 200 души от Косово са отишли да се бият в Сирия и Ирак, а над 30 се смята, че са били убити. Има опасения относно потенциалната заплаха от тези, които се връщат.

Станете почитател на Класа