Путин: "С Индия и Пакистан ШОС открива нов етап в историята си"

"Днешната среща на върха открива нов етап в развитието на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)," посочи руският президент Владимир Путин, откривайки форума в руския град Уфа.
"За първи път от съществуването на организацията започва включване на нови членове: Индия и Пакистан, повишен бе статутът на Беларус като наблюдател, а Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал ще се присъединят към семейството на ШОС като партньори за диалог ", подчерта руският президент.

Путин описа подробно, че дневния ред на срещата на върха включва договаряне на стратегия за сътрудничество за следващото десетилетие. Той заяви, че това ще включва въпроси от икономическо сътрудничество и като най-ярък пример спомена плановете за координиране на два амбициозни евроазиатските проекта: новият път на коприната до Китай и Евроазиатският икономически съюз.

Руският президент подчерта също така, че предвид настоящите предизвикателства, приоритет на ШОС ще бъде областта на отбраната. Държавите-членки на групата вече са се договорили да провеждат съвместни антитерористични маневри.

Станете почитател на Класа