Водата през XXI век ще бъде каквото бе петролът за ХХ век

Нарастването на търсенето на вода и нейното нерационалното използване "разбиха баланса, който вече е много несигурен и заплашват да има сериозни последици за човечеството". Може ли да доведе до военна ескалация за вода? Как да се спре тази опасна тенденция?
"Водата е кръвоносната система на тази планета, естествен цикъл, върху който човешката дейност оказва огромен натиск", пише испанската журналистка Елиане Рос в доклада си за списание "MG Magazine", който анализира мнението на няколко експерти по този ключов за човечеството въпрос.
"Ръстът на населението и икономическият растеж през петдесетте години бе задвижван предимно от водното инженерство: резервоари за съхранение, канали за изместване, помпи за извличане от земните недра", казва Сандра Постел, директор на Global Project за водите.
През миналия век, тези съоръжения задоволяваха нуждите на селското стопанство, промишлеността и на дома в голяма част от света, но сега нарастването на търсенето, най-вече свързано с развитието на страните с нововъзникващи икономики, " счупи баланса, който вече е много несигурен ", гласи статията.
Причината, поради която течното злато е толкова търсено, дори до точката на провокиране на войни е, че резервите му са ограничени и не са "в ръцете на всички." "Същото важи и за сладката вода - след достигане на обем на търсенето повече от капацитета на регенерация, се стига до " воден стрес ", казва Постел.
Ще провокира ли водата въоръжен конфликт? За да отговорим на този въпрос, журналистката цитира ръководителя на Фондацията за стратегически изследвания и експерт по взаимодействията между вода и енергия Тайт Александър, който припомня, че в исторически план, водата е причинявала сериозно противопоставяне и остава "център на дипломатическо напрежение ". Неговите думи са добавени към други гласове, които твърдят, че "бъдещите войни ще бъдат за вода."

Станете почитател на Класа