ЦРУ разкри грешки в сигурността преди 11.9

След десетилетие на тайни, този петък ЦРУ пусна подробен доклад от почти 500 страници разкриващ множество "системни проблеми" в разузнаването на САЩ преди терористичните атаки от 11 септември 2001 година.
Както беше съобщено от сайта Hill, цитирайки документ изготвен през 2005 г., тези неуспехи допринесоха за слепотата в страната пред терористичните атаки и възпрепятстваха работата на правителството да следи Осама бин Ладен и други висши ръководители на Ал Кайда години преди 11-S.
Висши служители от ЦРУ казаха, , че "е нямало цялостен стратегически план" как да се осуети дейността на бин Ладен преди атаката, въпреки ежегодните предупреждения за заплахата от Ал Кайда.
Регулаторът на шпионската агенция специално критикува бившия шеф на ЦРУ Джордж Тенет, който ръководеше агенцията в годините преди и след атентатите от 2001 г. Според документа, въпреки че Тенет "призна нуждата от цялостен план за борба с Ал Кайда, това не сваля от него отговорността за това, че не е бил създаден такъв стратегически план.

Станете почитател на Класа