Скандалът в Полша: Трима министри и председателят на парламента в оставка

Трима полски министри и председателят на парламента на страната са подали оставка на фона на скандал за изтекли записи. Те съобщиха, че се оттеглят за доброто на управляващата дясноцентристка партия Гражданска платформа. Оставките идват четири месеца преди общите избори, докато популярността на премиера Ева Копач отслабва.
Длъжностните лица са били тайно записани във Варшавски ресторанти да обсъждат частни оферти и промоции през 2013-14. Изтичането на информация, публикувано от списание Wprost, разгневи много поляци. Въпреки че подслушване на разговори за информация е незаконно в Полша, серията от течове сериозно засегна полското правителство и доведе до обвинения срещу няколко души, включително сервитьори. Някои медии веднага етикетираха аферата като "Waitergate".
В един от записите, г-н Сикорски - тогава министър на външните работи - назова британския премиер Дейвид Камерън "некомпетентен" за неговите действия по делата на ЕС. Г-н Сикорски също бе чут да описва алианса на Варшава със САЩ като "безполезен". Използвайки вулгарен език, той сравни полското раболепие към САЩ с орален секс. Той също така предупреди, че такава позиция ще предизвика "конфликт с германците, руснаците".
В друг запис, тогава министърът на вътрешните работи Бартоломей Сенкевич поиска шефът на централната банка на страната да даде тласък на икономиката за да помогне на правителството да бъде преизбрано. Съгласно полското законодателство, централната банка трябва да е независима от политиката.
Скандалът се оказа изключително неудобен за Гражданска платформа, но повечето министри запазват работните си места, съобщава Би Би Си.

Станете почитател на Класа