McKinsey: Светът е на прага на драматични икономически размествания

Светът е в разгара на драматичен преход, повлиян от четири радикални сили и тяхното въздействие върху световната икономика ще бъде 3000 пъти повече, отколкото по време на индустриалната революция, прогнозират експертите от McKinsey Global Institute.
Първата голяма промяна е преминаването на икономическата активност към градовете в развиващите се пазари. Към 2000 г. 95% от централите на компаниите от топ 500 в света са в развитите страни. Но до 2050 г. повечето от тези фирми ще имат свои бази в градове, които повечето западняци никога не са чували, като например Тианджин, пристанищен град в северозападната част на Китай.
Втората променяща сила ще бъде научно-техническия прогрес. Технологията постоянно се променя и приложението й е глобално. Технологията предлага възможности за напредък на бързо развиващите се икономики с невъобразима скорост. Но технологичния напредък също носи рискове, тъй като много хора ще загубят работата си вследствие на автоматизацията.
Третата голяма промяна е демографската. Застаряването на населението и спадът на раждаемостта са се разпространили в Китай и скоро също ще бъдат наблюдавани в Латинска Америка. Възрастното население надвишава броя на работещото население, нараства натиска върху вторите и намаляват доходите от данъци, необходими за обслужване на държавния дълг, както и за финансирането на обществените услуги.
И накрая, четвъртата трансформираща сила ще бъде глобализацията. Доскоро международните връзки бяха главно между най-големите търговски центрове в Европа и Северна Америка; но сега световните връзки са сложни и огромни. Потокът на капитали между развиващите се икономики се удвои само за 10 години, а повече от 1000 милиона души са преминали граници през 2009 г., повече от пет пъти в сравнение с цифрите, записани през 1980.

Станете почитател на Класа