Texas проправя пътя за отделяне от САЩ

Texas миналата седмица обяви, че създава своя собствена версия на Форт Нокс, непробиваемото хранилище за злато, което може да е признак на създаването на собствена валута и накрая за отделяне от САЩ ,
Проектозаконът 483, приет с единодушие от Сената на щата, разрешава на Глен Хегар, надзорник на публичните сметки в Тексас да създава и администрира първите кюлчета депозирани от щата на все още неопределено място. Няма друг щат на САЩ със свой собствен депозит на кюлчета. Сенатор Колкхърст заяви, че щатът и неговите агенции имат над 1000 милиона долара в злато, които сега се съхраняват в други държави.
Анализ на законопроекта обяснява: "Създаването в Тексас депозит на кюлчета ще позволи на щата, щатските агенции и частни лица да съхраняват ценни метали, като се използва безопасен депозитар, базиран в Тексас, за да се намали зависимостта от съоръжения извън щата и да се изолират активите от нестабилните пазарни сили ".
Това не е първият опит за Тексас да покаже своята независимост от САЩ. Ако други усилия не дадат конкретни резултати, това ще означава, че държавата ще върне златото си и никой няма да може да определя съдбата му. Това е и решителна стъпка към създаването в Тексас на своя собствена валута и преминаване към независимост като самодостатъчна република.
Тексас е огромна територия, независима страна със своята уникална култура и начин на живот. Той разполага с напълно различен мироглед и възгледи относно политиката на САЩ Например, той е напълно в противоречие с политиката на федералното правителство на Съединените щати в областта на данъчното облагане. Икономиката Тексас е една от най-големите и най-бързо развиващите се в Съединените щати. В Тексас са 50 фирми от списъка Fortune 500 (трето място след Ню Йорк и Калифорния). Тексас е най-големият износител на стоки в САЩ, стокообменът с други страни надхвърля 100 000 милиона годишно. Ако Тексас беше суверенна държава, щеше да е 14-ти по големина на БВП (преди Южна Корея и Холандия) в света.
Така че, много скоро US може да загубите не само един от най-богатите си щати, но и златните му резерви. Ще бъде интересно дали Вашингтон ще покаже същия ентусиазъм, изразено по отношение на други едностранни сепаратистки процеси: например в Косово (Сърбия).

Станете почитател на Класа