Англия може да разположи на своя територия ядрени ракети на САЩ

Лондон може да разположи на британска земя ядрени ракети на фона на напрежението с Русия, както посочи британският външен министър. Коментарите му повишават възможността за връщане към надпревара във въоръжаването от времето на Студената война със СССР, пише "Телеграф".

Запитан дали американския ракети биха могли да бъдат настанени в Обединеното кралство, Хамънд заяви, че страната му ще "разгледа случая", защото "работи в тясно сътрудничество с американците. Това ще бъде съвместно решение, ако това предложение бъде поставено на масата. Бихме анализирали всички плюсове и минуси и ще достигнем до заключение," каза той.

Смята се, че Великобритания има резерв от около 225 термоядрени бойни глави, от които 160 са оперативни, въпреки че точният размер на арсенала се пази в тайна.

Англия разгъна на своя територия ракети на САЩ по време на студената война. През декември 1983 г., по време на геополитическия, икономически и идеологически сблъсък със СССР, САЩ започна да разполога Пършинг-2 в Западна Германия, както и крилати ракети Tomahawk BGM-109 във Великобритания, Италия, Холандия и Белгия.

Станете почитател на Класа