Скандалът FIFA: "Мароко спечели вота през 2010 г., а не Южна Африка"

Един марокански член на на Изпълнителния комитет на ФИФА гарантира, че страната му е истинският победител от гласуването за домакин на Световното първенство през 2010 г., а гласуването е нагласено в полза на Южна Африка.
Британският вестник Sunday Times публикува запис, в който висш функционер на FIFA гарантира, че той и колегите му са сигурни, че Мароко е спечелил изборите за правото да бъде домакин на световното първенстов по футбол, след като научил, че много от членовете на организацията са гласували за тази страна. "Ние сме наясно, че Мароко всъщност спечели с два гласа".

Записите показват също така, че Мароко платили подкуп от $ 1 млн на Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на ФИФА. Въпреки това, той променил гласа си в последния момент ", след като му предложили повече пари [от Южна Африка]".

По думите на вестника, журналистите са дали записите на ФИФА, включително и на нейния председател, Сеп Блатер, още преди пет години. Отговорът бил, че "такива въпроси се разследват от съответните органи - държавни агенции, а не от вестниците."

Станете почитател на Класа