Доналд Ръмсфелд: "Беше грешка да се налага демокрация в Ирак"

Бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд призна, че Джордж У. Буш погрешно се е опитал да наложи демокрацията в Ирак. Той също подчерта, че НАТО в момента не може да се справи със съвременните заплахи.

Изявленията на Ръмсфелд, направени в интервю за The Times, не съвпадат с вижданията и действията започнали когато е бил министър на отбраната в администрацията на Буш, който се опита да насърчи демокрацията в целия Близък изток, след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003.

"Аз не съм от тези, които мислят, че нашият конкретен модел на демокрацията е подходящ за други страни. Идеята, че ние ще бъдем в състояние да изработим демокрация в Ирак, ми изглеждаше нереалистична. Почувствах се загрижен, когато за първи път чух тези думи ", призна Доналд Ръмсфелд.
Освен това, бившият политик каза, че НАТО и ООН вече не са в състояние да се справят със съвременните заплахи като ислямския екстремизъм, химическо оръжие, Иран и робството. Ето защо каза той, вместо тези организми, трябва да има коалиция на "правилното мислене" на народите от цял свят.

Той също така изрази съмнения че Западът може лесно да победи Ислямска държава.Той предупреди, че арабските нации се разпадат и подчерта, че западните въздушни удари в Либия допълнително дестабилизират региона.

Станете почитател на Класа