Иновативен проект за почистване на океана ще бъде стартиран през 2016 г.

Революционен проект за изчистване на океана, разработен от млад холандски природозащитник на 20 години, предназначен за премахване на всички боклуци от океана, е насрочен за 2016 г. и ще започне да работи във водите на Япония.
В океанските води ежегодно попадат над осем милиона плаващи отпадъци, които вредят на океанската флора и фауна. Младият холандец Боян Слат е намерил решение на проблема със замърсяването. Проектът се нарича The Ocean Clean Up и пускането в действие му беше обявено за 2016 г. в близост до бреговете на японския остров Цушима, един от най-замърсените райони в света.
Устройството засега е около 2 000 м и ползва теченията и ветровете, които местят боклука към платформа, събираща отпадъците с помощта на плаващи баражи. Те прибират отпадъците от океана и не засягат по никакъв начин морския живот.
Предполага се, че в продължение на пет години ще има серия от тестови пускания преди да влезе в експлоатация една система от 100 километра в дължина, която ще бъде в състояние да почисти половината Тих океан от огромните количества боклук в него.

Станете почитател на Класа