Британски доклад за отношенията между Запада и Русия

Западът трябва да е готов за влошаване на отношенията с Русия, се казва в доклад на британския Кралски институт по международни отношения Четъм Хаус.

Докладът е озаглавен "Руското предизвикателство", като негови автори са експерти на Четъм Хаус по Русия и Евразия - Кър Джилс, Филип Хансън, Родерик Лайн, Джеймс Никси, Джеймс Шер и Андрю Ууд, всеки от които е написал по една глава.

"Русия провежда курс на затягане на контрола по вътрешната политика и икономика, на повишаване на разходите за отбрана, на антизападен национализъм и хегемония върху постсъветското пространство, като всичко това отвежда страната в задънена улица", се отбелязва в доклада, цитиран от РИА Новости.

"Западните правителства трябва да убедят руския народ, че в негов интерес е не изолацията, а интеграцията в Европа. Западът трябва да се противопостави на руската агресия чрез НАТО, чрез възстановяване на политиката на неядрено въздържане, чрез борба с кремълската пропаганда и чрез образователни програми".

Авторите на доклада препоръчват Западът да продължи да подкрепя Украйна и другите постсъветски републики, като бъдат съхранени санкциите срещу Русия до урегулиране на украинската криза. "Икономиката на Русия отслабва, както и политическата култура в страната, което задушава деловата и гражданска инициатива".

"До 2003 г. се считаше, че обновяваща се Русия може да се превърне в конструктивен и пълноценен член на международното общество. Постепенно обаче стана ясно, че докато Москва продължава да се придържа към предишния си политически курс, не би могла да бъде партньор или съюзник", се казва в доклада.

"Всичко това застрашава сигурността както в Европа, така и в самата Русия", отбелязват експертите на Четъм Хаус. "Структурни реформи в страната и подобряване на отношенията с други страни биха били разумно решение. Такива обаче са неизгодни за руското ръководство и поради тази причина Москва се придържа тъкмо към обратния курс".

"Путин започна да реализира активно своята политическа стратегия, приета след завръщането му на президентския пост през май 2012 г. Въпросната стратегия включва засилване на репресиите вътре в страната, засилване на централизацията на управлението, насаждане на антизападни националистически настроения, по-големи разходите за отбрана и стремеж към хегемония върху постсъветското пространство".

"Подобен политически избор понастоящем е вкарал Русия в задънена улица. Страната се нуждае от реформи, които обаче политическото ръководство блокира. Ситуацията вещае заплаха за Европа, но създава и сериозни проблеми за самата Русия, която се сблъсква с най-големите си икономически трудности за последните 15 години".

"За да успее Западът в отношенията си с Русия, е нужна сплотеност. Нужно е възстановяване на единната европейска система за сигурност, основана на суверенитета, териториалната цялост и правата на отделните държави да определят сами съдбата си. Руският режим и народ трябва да бъдат убедени, че в дългосрочна перспектива в техен интерес е интеграцията на Русия в Европа, а не изолацията".

"Своята политика Западът трябва да обяснява систематично - в разговори с Китай и бившите съветски републики, мнозинството от които имат основания да бъдат притеснени от политиката на Русия, даже и да не си го признават", се казва още в доклада. "Западът трябва да бъде подготвен за усложненията и възможностите, каквито неизбежно ще дойдат, когато в крайна сметка бъде сменено руското ръководство".

"От ключово значение е трансформацията на Украйна в суверенна държава, за което са нужни огромни усилия - политически, човешки и финансов ресурс, както и мащабна програма за оказване на техническа помощ. Крах на Украйна ще засили нестабилността в Източна Европа и ще засили риска от нови авантюри от страна Кремъл, ще ограничи перспективите за потенциални благоприятни промени в Русия".

"Ефективността на санкциите срещу Русия зависи от тяхната продължителност и ожесточеност. Западът не е длъжен да се връща към сценария за сътрудничество с Москва, докато не бъде постигнато приемливо урегулиране на украинския конфликт и докато Русия не започне да съблюдава международното право. Оптимизъм за отношенията с Русия - това е лоша стратегия", се подчертава в доклада.

"Енергийната политика на ЕС трябва да бъде насочена към лишаване на Русия от възможностите й за политически контрол върху енергийните пазари, а не към изключването на страната от европейския енергобаланс. За това е необходимо да се поддържа динамиката, основаваща се на третия енергиен пакет на ЕС, и отмяна на проекта по строителството на газопровода "Южен поток" въз основа на придържането към дългосрочни мерки срещу непрозрачни и антипазарни действия от руска страна".

"Западът трябва да инвестира средства в отбранителните стратегически комуникации и подкрепа на медиите с цел противодействие на кремълската пропаганда. Важно е западните политика и ценности да се представят обективно, грамотно и достъпно пред широката аудитория, като за целта е необходимо и да се поддържат канали за контакт с обикновените руснаци посредством образователни програми и други лични връзки".

"Ключов инструмент в сдържането на руската агресия се явява НАТО. Алиансът е длъжен да демонстрира, че ограничената война е невъзможна и че започването на "хибридна" война ще получи решителен отговор. Необходимо е колкото се може по-скоро да бъде възстановено обичайното сдържане на силите и на Русия да й бъде показано убедително, че няма да постигне лесно целите си", се казва в заключение в доклада на Четъм Хаус.

Станете почитател на Класа