Русия се насочва към "нежеланите" чуждестранни организации

Русия планира да въведе нови правомощия за съдебно преследване на чужденци, чиято дейност се разглежда като "нежелателна" за националната сигурност. Руските депутати подкрепиха законопроект за забрана на "нежелани" чужди неправителствени организации (НПО) или фирми.
Проектът оставя определението "нежелателни" като подлежащо на тълкуване.
Съгласно съществуващ закон от 2012, чуждестранно финансираните руски неправителствени организации, свързани с политиката, трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти". Етикетът има конотации за шпионаж.
Партия, лоялна на президента Владимир Путин, изготви новия закон, според който руските прокурори и министерството на външните работи ще решават дали дадена чуждестранна организация или фирма е "нежелателна".
Чужденец обявен за "нежелателен" може да получи глоба до 500 000 рубли и до шест години затвор.
Законодателството идва на фона на мразовитите отношенията между Русия и Запада, характеризиращr се със санкции и насрещни санкции заради участието на Русия в конфликта Украйна.
Би Би Си в Москва заяви, че законодателството отваря възможност за преследване и на чужди фирми, тъй като не включва думата "нетърговски" в текста. Неправителствените организации не са ясно определени в законодателството на Русия и такива организации като Лекари без граници, Amnesty International, Greenpeace, Репортери без граници и Transparency International "със сигурност ще са под заплаха".
Партия Справедлива Русия каза, че иска чуждестранните предприятия и организации да бъдат обхванати от закона. "За съжаление някои чуждестранни организации по различни идеологически причини, или поради интереси на акционерите, работят срещу Русия.

Станете почитател на Класа