Китай ще разработи свой собствен аналог на F-35B

Китай е започнал да развива изтребител, характеризиращ се с кратко излитане и вертикално кацане (STOVL), аналог на американския самолет от пето поколение F-35B, който ще играе важна роля в бъдещите операции на китайския флот и ще допринесе за развитието на възможностите за десантни операции.
Необходимите изследванея и разработването на компоненти за самолета STOVL, основно на двигателя, вече са започнали, съобщава China Daily. Самолетът може да бъде поставен на китайския самолетоносач Ляонин и на амфибийни щурмови кораби за противовъздушна отбрана от средни и далечни разстояния, както и за атаки въздух-земя.
В края на март, Корпусът на авиационната индустрия на Китай, водещ производител на самолети в страната, съобщи на своя уебсайт, че неговите дъщерни дружества AVIC Chengdu Engine Group и Aviation Engine са подписали споразумение за сътрудничество по развитието на двигателя за самолет тип STOVL. Проектът за този самолет има за цел да "укрепи капацитета на китайската армия и заличи липсата на такова оръжие в арсенала на Китай".

Станете почитател на Класа