"Съкровището на капитан Кид" бе открито в Мадагаскар

55 кг слитъци сребро, вероятно принадлежали на прословутия шотландския пират от 17-ти век са били открити в плитките води край остров Saint Marie от съвместни англоамерикански археологически проучвания в Мадагаскар.
Офисът на президента на страната, Хери Раджаонаримампианима, публикува на официалния си Twitter акаунт първите снимки на водолази изваждащи слитъци сребро в четвъртък. "Откриването на корабокрушение и съкровище под водата", се казва в съобщението на френски и малгашки. Слитъците са маркирани с T и S, както и с други по-малки цифри. Охраняват ги войници.
Екипът бе воден от Бари Клифърд, подводен изследовател, който през 2000 г. откри останки от кораба на Уилям Кид, галерата Adventure, включително метална ключалка, парчета от порцелан Ming и тривековни бутилки ром. Канцеларията на президента, съобщи че среброто може би е част от съкровищета на Кид от същия кораб.
Слитъците бяхя подарени на президента по време на церемония в четвъртък в присъствието на британски и американски дипломати. Кабинетът на президента заяви, че това е "символичен" жест.

Станете почитател на Класа