Виетнам отбелязва 40 години от края на войната

Виетнам празнува 40-годишнината от края на войната с военен парад по улиците на град Хо Ши Мин.
На 30 април 1975 г. градът, който се наричал Saigon и е бил столица на Южен Виетнам – е превзет от комунистическите войски. Победата на Севера сложи край на войната, в която са загинали най-малко три милиона виетнамци, както и 58 000 американски войници. Процесът на обединение е завършен през следващата година. Победата на Севера обединява отново Виетнам под комунистическото правителство след десетилетия на война.
От войната във Виетнам са останали много дълбоки белези. За 40 години Виетнам, все още комунистическа страна, е извървял дълъг път. Но скоростта на социалните и политически реформи тепърва ще настига икономическата трансформация.
Войната предизвика много разногласия в САЩ - тя е първата, широко отразявана от западните медии, но тя е и първата, загубена от модерната глобална суперсила.
Ето хронологията на събитията:
1954 - Женевските споразумения разделят Виетнам на две - на комунистически Север, подпомагащ партизаните в Южната част в борбата им с подкрепяните от САЩ войски
1964 - бомби на САЩ поразяват цели в Северен Виетнам
1965 - първите американски бойни части пристигат във Виетнам
1973 - В Париж е подписано мирно споразумение за официално приключване прякото участие на САЩ - но борбата между Севера и Юга продължава
30 април 1975 - виетнамските войски на Севера превземат Saigon, страната се обединява отново и се слага край на войната.

Станете почитател на Класа