Франция: Vinci Construction разследвани в Катар

Основна френска строителна компания е обект на разследване, заради твърдение, че използва принудителен труд на строежите за Световното първенство по футбол през 2022 в Катар. Това става след жалба от неправителствената организация Sherpa. Разследването ще се съсредоточи върху това дали Vinci Construction и неговото катарско дъщерно QDVC използва "принудителен труд, принудително подчинение и укриване" по отношение на обекти в Катар включително стадион за футболния турнир. В своята правна претенция, неправителствената организация заяви: "Паспортите са били конфискувани от дружеството и работниците са били заплашени, да не претендират за по-добри условия и жилища или да сменят работодателя си."
Vinci отричат обвиненията твърдейки, че осигурява на работниците-мигранти достойни условия на труд. Компанията съобщи, че ще съди Sherpa за клевета.
Съобщава се, че предварителното разследване е започнало преди две седмици и се очаква да продължи няколко месеца. То има за цел да провери твърденията на Sherpa. Френската прокурорка Катрин Денис заяви в края на седмицата, че ще последва официално обвинение, ако следователите намерят доказателства в подкрепа на твърденията на хуманитарната организация.
Vinci Construction, която има годишен оборот от € 40 млрд са наели 191 000 работници по целия свят. Чрез своето дъщерно дружество QDVC те печелят редица големи договори в Катар, включително изграждането на трамвай и метро.
Световната футболна федерация, ФИФА, е подложена на силен натиск от страна на правозащитни организации да преразгледа решението си за възлагане Световната купа 2022 на Емирството.

Станете почитател на Класа