Япония планира мисия на луната до 2018 г.

Японската Агенция за аерокосмически проучвания (JAXA) се присъединява към космическата надпревара за завоюване на Луната и вече има планове за първото си кацане на Луната през 2018.
Лунната мисия ще бъде осигурена от безпилотен модул, проектиран за анализ на устойчивостта на някои материали на лунната повърхност с надеждата, че те могат да бъдат използвани за бъдещи пилотирани мисии информира вестник Japan Times.
Мисията също ще бъде използван от JAXA за тестване на системата за кацане в предварително определена зона с допустима грешка само от няколкостотин метра.
JAXA планира да изпрати до Луната експерименталната сонда SLIM, която ще стане първата японска лунна мисия след 2007, когато Токио изстреля сонда в орбита около Луната за година и половина.
SLIM ще бъде изпратена чрез ракета Епсилон, която Япония успешно изстреля през септември 2013 г. до първия си космически телескоп на орбита за планетарни наблюдения.
Русия също има свой поглед къмЛуната. Всъщност, новата Руска федерална космическа програма планира да изпрати човек на Луната през 2029 и извърши предварително пилотиране около спътника през 2025.
С мисъл за създаване на постоянни бази на Луната, отдавнашна мечта на човечеството, руската компания Lin Industrial стартира проекта "Luna 7", който има за цел да изпревари в това начинание САЩ и Китай.

Станете почитател на Класа