La Stampa: Вашингтон подготвя нова стратегия по отношение на Русия

В САЩ считат, че руският президент Владимир Путин е решил да измени стратегията на Русия по отношение на Запада и американците се подготвят за „продължително противопоставяне" с Русия, пише италианския вестник La Stampa, като се позовава на придобит документ от администрацията на САЩ.
Както съобщава изданието, САЩ изграждат своето взаимодействие с най-важните страни на основата на протоколи, които периодично се обновяват. „Обновеният протокол за отношенията с Русия скоро ще бъде представен на американския президент Барак Обама" – пише изданието, като отбелязва, че „отправна точка" за новата стратегия се явява изменението на Русия към Запада.

„След разпадането на СССР, във връзка с икономическата необходимост, Москва избра пътя на сътрудничество със Запада за модернизация" – пише италианското издание, като отбелязва, че тази стратегия е спазвана по време на първия президентски мандат на Владимир Путин, обаче войната с Грузия стана сигнал за изменение във външната политика на Русия.

В резултат на украинската криза стана очевидно, че стратегията е изменена и Русия е готова да използва сила за защита на своите национални интереси, се казва в публикацията.

La Stampa пише, че Западът и всички съюзници на САЩ трябва да се приготвят за „продължително противопоставяне". В края на 2015 г. изтичат сроковете на Минското споразумение и западните страни трябва да решат да продължат или засилят санкциите против Русия. Обаче „Вашингтон не иска да изострят противопоставянето" и продължават сътрудничеството с Русия в разбични области – неразпространението на ядреното оръжие, космическите изследвания, усвояването на Арктика.

Според автора на публикацията, САЩ предпочитат сътрудничеството, защото в противен случай може да настане „хаос и даже война", пише La Stampa. Обаче докато президент на Русия остава Владимир Путин, Москва едва ли ще „даде заден ход", затова Вашингтон „моли всички свои съюзници да се подготвят за твърдост в противопоставянето, което може да продължи още 10 години".

Станете почитател на Класа