Ikea затваря свой сайт в Русия заради "гей пропаганда"

Ikea ще закрие свое онлайн списание в Русия заради страхове, че може да наруши закона на страната, забраняващ разпространението на гей ценности сред непълнолетни. В изявление, мебелният гигант съобщи, че на някои статии в Ikea Family в Русия може да се гледа като на гей "пропаганда". В изявлението се казва: "Когато правим бизнес, наблюдаваме законодателството на страните, в които работим и за да се избегнат нарушенията сме взели решението да спрем публикуването на списанието в Русия."
Спорният закон бе одобрен от президента Владимир Путин през 2013 г., като предизвика критики от правозащитни организации. Те казват, че е бил използван, за да се забраняват събития за правата на хомосексуалистите, което властите в Русия отричат.
Списанието на Икеа, което се публикува в 25 страни "показва различни аспекти от живота на хората в страната, независимо от тяхната възраст, пол, сексуална ориентация, националност и религия. Списанието отразява ценностите на компанията Ikea, включително равни права и възможности за всички."
От своя страна пресслужбата на Русия подчерта, че Ikea не е получавала никакви официални предупреждения, свързани с "гей пропаганда" според закона.

Станете почитател на Класа