Американски безпилотен ядрен бомбардировач

Новият стратегически бомбардировач на САЩ, носещ ядрен арсенал, ще може да лети и безпилотно с помощта на нова технология, потвърди Стивън Уилсън, генерал-лейтенант Военновъздушните сили на САЩ, отговарящ за междуконтиненталните балистични ракети и стратегически бомбардировачи.
На 14 януари министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че създаването на ново поколение стратегически бомбардировач ще засили военния потенциал на САЩ и ще помогне за предотвратяване на сериозни конфликти. Подробности не бяха оповестени, тъй като програмата е разработена в тайна.
САЩ вече имат бомбардировачи B-2 с далечен обсег, които пренасят ядрени оръжия. Според плановете на Пентагона до средата на следващото десетилетие те ще бъдат заменени от нов модернизиран бомбардировач за далечни разстояния.
Военните индустриални компании Боинг, Локхийд Мартин и Нортроп Груман вече разработват проекта. Както Хейгъл припомни, въпреки че технологията на B-2 е проектирана преди 25 години, този бомбардировач ще остане в употреба до началото на 2040.

Станете почитател на Класа