Тайният харем на сатрапа Ким Чен-ун

Севернокорейският лидер уби любовница, за да угоди на жена си

 

Възможно ли е абсолютно брутален и садистично жесток диктатор на изолирана от света, изостанала и бедна държава, с мизерстващ робски народ да е „Личност на годината". Възможно е, ако диктаторът се казва Ким Чен-ун, а страната е Корейската народнодемократична република (КНДР), за която повече подхожда определението комунистическа.

 

Година след като поема властта от починалия си баща през декември 2011 г., Ким Чен-ун бе обявен през 2012 г. от 5,6 милиона читатели по света на авторитетното американско сп. „Тайм" за „Личност на годината" . На опашката след него останаха политици като Барак Обама, Бил и Хилари Клинтън, Ангела Меркел, Владимир Путин и други известни държавници и опозиционери по света. Изглежда абсурдно, но само на пръв поглед. Защото силният интерес към 33-годишния вожд на Северна Корея се предизвиква не само от абсурдното му поведение като държавник, но и от растящите опасения от неговата амбиция да създава оръжия за масово унищожение и от постоянните му заплахи към САЩ.

 

В САЩ диктаторът вижда главния си враг и настоява Вашингтон да сключи с него „мирен договор", за да си гарантира сигурността. На 6 януари, два дни преди рождения си ден, Ким Чен-ун се похвали, че по негова заповед е извършен първият опит на Северна Корея с водородна бомба и че след започнатите още от баща му Ким Чен-ир през 2006 г. опити с атомно оръжие Пхенян вече има и водородна бомба. ООН определя стремежа на КНДР да придобие ядрено и водородно оръжие като заплаха за световния мир. С редица резолюции Световната организация осъжда тази дейност и налага санкции на режима в Пхенян, но те въобще не стряскат дръзкия диктатор. Експерти, засекли експеримента, се съмняват, че КНДР притежава водородна бомба, защото експлозията не е била достатъчно голяма. Ким Чен-ун често е бил подозиран, че блъфира за постиженията на Северна Корея във военната област, за да засилва натиска срещу Запада. Измамите и тайнствеността всъщност са характерни за комунистическата династия на Северна Корея, която повече от половин век управлява в Пхенян и чийто трети наследник е Ким Чен-ун.

 

Мистериозността витае около Ким Чен-ун от самото му раждане на 8 януари 1983 г. Не се знае със сигурност коя е неговата майка, но се предполага, че тя е любимата на баща му оперна певица Ко Йонг-хи. Тя нарекла отрочето си „Кралят утринна звезда", което станало любимото дете на владетеля Ким Чен-ир. Певицата не е имала брак с него, макар че му е родила три деца. Заедно с други певици и танцьорки тя забавлявала Ким Чен-ир с песни и танци с оскъдно облекло на „вечеринки на насладата". Ко починала през 2003 г. от рак, твърди официалната версия, но според слухове тя е загинала при тайнствена автомобилна катастрофа. „Кралят утринна звезда" никога не говори за майка си.

 

На юношеска възраст Ким Чен-ун бил изпратен инкогнито да учи в престижен международен колеж в Швейцария. Там го смятали за син на севернокорейския посланик, който обгрижвал младежа. Юношата обичал да посещава луксозни ресторанти. Западният начин на живот му харесвал, но завръщайки се в родината си, той запазил само за себе си екстрите на Запада. Подготовката му за поемане на властта започва още през 2009 г. и е възложена от баща му на чичо му - опитния политик Час Сон Тхек, който в края на живота на болния Ким Чен-ир ръководи с желязна ръка страната. На сина престолонаследник били поверени отговорни постове, включително специалните служби. След смъртта на баща си той обсебва цялата власт, като става държавен, военен и партиен ръководител, а също и „народен лидер", както го нарича официалната пропаганда. Кампанията за култа към неговата личност започва веднага след като той застава на върха. Публикувана е книга, възхваляваща дипломатическите и военни успехи на новия лидер, както и проявите му на вундеркинд, който още от ранна детска възраст се научил умело да стреля и да кара кола.


Първите стъпки на Ким Чен-ун като вожд са белязани с невиждана брутална жестокост. Младият сатрап първо екзекутира чичо си Час Сон Тхек и всички от неговото семейство, опасявайки се да не му вземат властта. След това през 2013 г. убива и любовницата си, с която е живял 10 години. Това става, след като година по-рано се разбра, че новият севернокорейски вожд е женен за друга по-млада и по-красива певица – Ли Сол Джу. Слухове твърдят, че тя вече му е родила наследник. Ли изпитвала ревност и се дразнела, че колежката й певица и предишно гадже на мъжа й - Хьон Сон ул, е популярна в страната като солистка от ансамбъла „Унхасу". Скалъпен бил процес срещу Хьон и още 11 други музиканти и артисти, обвинени в разпространяване на порнографски материали. По бързата процедура „заговорниците" са осъдени на смърт и разстреляни публично с картечница. През първите четири години на власт Ким е изтребил около стотина неудобни за него представители на севернокорейския елит, твърдят западни медии.

 

Мистериозният брутален диктатор на Северна Корея, макар и млад, е с доста разклатено здраве. Страда от напълняване, високо кръвно налягане и диабет. Това обаче не пречи на увлечението му към плътски забавления, за които си има харем. По негова заповед в страната са издирени хубави момичета, които формират "бригада за развлечения". Вождът въведе и национална мода за прическите. Мъжете трябва да имат коса до 2 см, т.е. не по-дълга от неговата, а прическата им да е в неговия стил. Жените пък трябва да се съобразяват с вкусовете на нежната му половинка. Строги инспектори шарят из училищата и подстригват закъснелите да изпълнят заповедта.


Ким Чен-ун е враг на САЩ, но си пада много по холивудските филми, които са забранени за простолюдието. Още от ученическите си години в Швейцария той е запален по американския баскетбол и е фен на легендарния Майкъл Джордан. Личен приятел му е бившият американски баскетболист Денис Родман, който през 2013 г. сензационно посети Пхенян, с което предизвика остри критики в САЩ.

 

Ким Чен-ун пътува из страната с персонална мобилна тоалетна, която се намира в автомобил, придружаващ колоната, с която той пътува. „Много граждани възприемат Ким Чен-ун като божествено създание, затова той трябва да има лична тоалетна", обяснява близък до лидера източник пред излизащия в Пхенян на английски език в. Daily NK. Вождът се вози в специален „Мерцедес", с подсилена броня, очевидно защото рисковете за живота му не са напълно изключени.
Докъде ли ще доведе гладната, изостанала и изолирана от света Северна Корея политиката на бруталния й диктатор? Трудният отговор на този сложен въпрос явно ще продължи да възбужда любопитството към абсурдния му за нашето време стил на управление.

 

 

http://retro.bg

Станете почитател на Класа