Модел с 800 000 последователи обяви социалните мрежи за зло (СНИМКИ)

Звезда на Инстаграм разказа поучителна история за комерсиализирането на социалните мрежи и след това се отписа от фотоблога си, канала в YouTube и акаунтите си в Tumblr и Snapchat.Преди да се отпише от изброените социални мрежи австралийската моделка Есена О"Нийл получи лайк за честност от стотици хиляди блогъри. Тя станала популярна заради стройната си фигура, дългите си крака, ярко сините си очи и светлата и гъста коса. Стремителното нарастване на броя на потребителите на профила и до половин милион било съпроводено с постъпването на пари за реклама на дамски стоки, например рокли. Въпреки това потребителският образ, който рекламирала, предизвикал бунт в младото и сърце.

"Искам просто младите момичета да знаят, че това не е истинският живот, и той въобще не е вдъхновяващ. Това е режисирано съвършенство, което цели да привлече внимание", заявила Есена О’Нил и добавила в блога си слогана "Социалните мрежи не са реалния живот". Тази своя мисъл започнала да илюстрира с текстове към предишните си фотографии.



"Това не е истинска снимка. Направих повече от 100 снимки в една и съща поза, опитвайки се да принудя стомаха си да изглежда добре и през този ден нищо не ядох. Развиках се на по-малката си сестра да ме снима, докато не ми хареса резултатът."



"Тази снимка беше единственото нещо, което ме накара да се чувствам добре в този ден. Това кара човек да оглупява. Да поддържа тялото си в тонус не е всичко, на което е способен човек."



"В тези снимки и пози в Инстаграм всъщност няма нищо от философията на дзен."



"Под козметиката имам пъпки. Демонстрацията на щастие на основата само на външния вид убива вашия потенциал."



"За да се снимам в тази рокля ми платиха 400 долара. Знам много марки, които биха платили до две хиляди за същото. Смятам, че това трябва да се знае."



"За рекламата на тези дънки също ми платиха."



"Роклята не е моя. Облякох я, за да си направя секси снимка"



"Тук бях на по-малко от 16! Облякох се така само заради снимката. Момичетата просто се вманиачават в стремежа си да изглеждат по-големи и по-секси."

След като за тази история написаха издания в различни страни, броят на последователите на фотоблога на модела стигна 850 хиляди, но в крайна сметка бе закрит. Единственото, което е останало в мрежата от Есена, е аскетичният и уебсайт Let’s Be Game Changers, на който момичето предлага на всички да поразмислят над илюзиите, с които са се обкръжили хората в социалните медии.

Превод и редакция: БЛИЦ

Станете почитател на Класа