Участничка в генетичен експеримент разказа как ще остане вечно млада

Малко преди месец американските учени започнаха експеримент по намеса в генома на човек, за да забавят стареенето и да обърнат процеса. Американската изследователка Елизабет Периш се е съгласила да участва в експеримента. На нея й бе инжектиран генетичен материал, който трябваше да проникне във вътрешността на ядрата на клетките и да стартира промените, спиращи стареенето и подмладяващи организма, пише „Комсомолская правда". Процедурата никога до сега не е тествана на човек и страничните ефекти, които тя може да предизвика, все още не са известни. Журналисти на изданието взеха интервю от 44-годишната безстрашна изследователка, решили да изяснят как тя се е съгласила да се подложи на този опасен експеримент.

„Ракът, сърдечносъдовите болести, диабетът, Алцхаймер и други заболявания, отнемащи живота, започват заради това, че организмът старее и не е в състояние да коригира нарушенията. В същото време лабораторните експерименти върху животни еднозначно потвърждават: ако стареенето спре, организмът се подмлади, то болните могат да бъдат спасени от болестта, здравият им живот да бъде удължен. И това е реално. Ако експериментът се окаже успешен, това може да спаси милиони хора", казва Елизабет Периш.

Периш също разказа за перспективите пред новата революционна методика за подмладяване. „За да се живее дълго, стареенето трябва да бъде лекувано, включително и по пътя на изменянето на гените. Става дума за това, да си здрав и да имаш сили да изкачиш планина или да пробягаш маратон, когато си на 80 години. В бъдещето, надявам се, този метод ще започне да се използва върху се по-млади и млади в качеството на превантивна медицина, за да се избегне стареенето и съпровождащите го болести", обясни Периш.

Станете почитател на Класа