Учат проститутки да слагат презерватив с уста, без да усети клиентът

Неправителствени организации обучават проститутки как да слагат презерватив с уста, без клиентът да разбере. Причината е, че много от използващите платени сексуслуги не искат да го правят с кондом. Това от своя страна крие огромна опасност от разпространение на полови зарази сред проституиращите.Ето защо представители на над 50 неправителствени организации (НПО) предлагат подобно обучение като част от информационните си кампании по програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Тя се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и действа у нас от 2004 г. В края на тази година обаче споразумението между Министерството на здравеопазването и фонда изтича и стотиците дейности, за които той е отпускал пари, ще бъдат прехвърлени върху държавата, която трябва да намери средства за тях, съобщава „Телеграф".

Друга практика за превенция сред уязвимата група на проституиращите е раздаването на безплатни консумативи като презервативи и лубриканти. Освен това програмата предлага безплатни изследвания и прегледи при акушер-гинеколози и дерматовенеролози.

От същата програма предлагат помощ и на друга уязвима група. Наркоманите търсят стерилни игли и спринцовки, което показва своя резултат. През 2008 г. употребяващите са съставлявали 46% от всички новорегистрирани ХИВ позитивни. Три години по-късно този процент е бил 32%, а през изминалата 2014 г. тези стойности са намалели до 11%. Освен че получават консумативи, наркоманите също са подлагани на „обучение", но за безопасна употреба на наркотични вещества. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа