Задължават сводниците в Амстердам да зубрят български

Собствениците на публични домове в Холандия ще трябва да зубрят езици и особено българския заради решение Върховният съд на Европейския съюз. Според трибунала в Люксембург сводниците ще получават разрешително за витрините в квартала на червените фенери, само ако умеят да общуват с проституиращите на собствения им език, съобщи Би Би Си.
Според магистратите така шефовете на бардаците ще предпазват работничките си от злоупотреби и секстрафик. Повод за решението стана иск, свързан с отказа на властите в Амстердам да предоставят нови разрешителни на собственик на публичен дом, който отдава витрини на проститутките в квартала на червените фенери.

Според трибунала в Люксембург отказът е бил правомерен, тъй като сводникът не може да говори български или унгарски и съответно да се поинтересува дали жриците са станали обект на трафик и са били принудени да продават телата си, пише Новинар. В своя защита шефът на бордея изтъкна възможността да използва преводачи или софтуер за онлайн превод, с който да общува с проститутките. Той се позова и на правилата на единния пазар на ЕС, като заяви, че кметът на Амстердам го е санкционирал по „дискриминационен" и „несъразмерен" начин.

Върховният съд на Европейския съюз обаче отхвърли тези мотиви, като се позова на „причини, свързани с обществения интерес". Според официалната статистика близо три четвърти от проституиращите жени са чужденки, които пристигат в Холандия основно от Източна Европа, Африка и Азия.

Проституцията в Холандия е законна от 2002 г. насам. Съгласно закона в Страната на лалетата занимаващите се с най-древната професия трябва да се регистрират в търговската камара и да плащат данъци. През последните години властите в Амстердам се опитват да затегнат контрола в опит за борба с трафика на хора и организираната престъпност.

Станете почитател на Класа