Последния път: Бащата на удавилите се Айлан и Галип прибра телата им

Съкрушеният баща на двете малки момчета, чиито тела бяха изхвърлени от вълните на плаж в Турция, гледаше със сълзи на очите как ковчезите с телата им поемат по своя последен път. Малките Айлан и Галип Курди загинаха, когато гумената лодка, с която семейството се опитало да достигне гръцкия остров Кос, се преобърна във водите на Бяло море. Заедно с момчетата загина и майка им Рехан. От семейството успя да се спаси само бащата Абдула. Вчера разкъсаният от болка мъж гледаше как семейството му, което той не успя да спаси, напускаше местна морга в ковчези.

По-рано той описа ужасния момент, в който най-близките му са се изплъзнали от пръстите му, докато той е викал за помощ. "Опитвахме се да се държим за малката лодка, но тя потъваше", отронваше неутешимия мъж пред моргата в Бодрум, загледан безизразно в мобилния си телефон. Той чакаше ковчезите на семейството му да бъдат натоварени върху общинска кола. Дванадесет сирийски имигранти се удавиха в сряда, когато две лодки потънаха в турски води, след като се бяха насочили към гръцкия остров Кос.

Канадският вестник „Отава ситизън" разкри, че семейството смятало да замине за Канада при сестрата на Абсула. Теема емигрирала там преди 20 години и живее във Ванкувър, където работи като фризьорка. В трагичната нощ той се опитал да държи децата и жена си, вкопчвайки се в преобърната ловка, но те бързо изчезнаха. "Доплувах до брега, ориентирайки се по светлините (от брега), но там ги нямаше жена ми и децата ми. Когато не ги намерих на мястото, където се срещаме в града, отидох в болницата, и там ми казаха ужасната новина", сподели още осиротелият баща. Абдула каза още, че трафиканти ги излъгали, че ще им осигурят плавателен съд и тогава група сирийци, сред които било и семейството му, сами си набавили надуваемите лодки.

За ужаса на трагедията разказа и лелята на момчетата. Тя разкри, че на семейството били отказани визи през юни, което попречило те да отидат при нея в Канада. Затова те решили да предприемат опасното пътуване и да се доверят на каналджийтие да ги отведат в Европа. По думите й, тя е научила за трагедията по телефона от Гъсон Курди, съпруга на брат им Мохамед, който по-рано говорил с Абдула. „Абдула им се обадил. Той само е казал, че жена му и синовете му са мъртви", спомня си лелята.

В Сирия семейството живеело в Дамаск до 2012 г., но след това няколко пъти се опитвало да емигрира заради войната там. Абдула потвърди, че семейството искало да отиде в Канада, но сега той ще трябва да се върне в сирийския град Кобане, за да погребе най-близките си хора. Властите заявиха, че ковчезите ще пътуват до Истанбул, оттам до турския граничен град Сурук, след което ще бъдат отпратени за Кобане.

Станете почитател на Класа