Oсъдиха млад мъж на избождане на очи в Иран

В Иран мъж получи присъда да му бъдат избодени очите, след като той самият е увредил зрението на друг мъж по време на сбиване на улицата. Ужасяващата присъда в стил „око за око" е получил 27-годишния мъж, известен само с името Хамад.
Хамад получи присъдата, защото без да иска е наранил окото на друг по време на сбиване на улицата, станало през март 2011 година, когато той е бил само на 23 години.

Според Националния съвет за съпротива в Иран (НССИ), Хамад е казал на съда: „Беше около полунощ, бях си вкъщи, майка ми ме повика и ми каза, че баща ми е претърпял катастрофа. Изскочих на улицата, за да помогна на баща ми. Не съм искал да увреждам окото на който и да е".

Хамад е чул присъдата си на 1 август. След обявяването на присъдата Фариде Карими, член на НССИ и активист за защита на човешките права, каза: „Повод за голямо съжаление е това, че европейските правителства не протестират срещу подобни случаи на варварство в Иран... През последните две години на управление на президента Хасан Рухани се наблюдава силно увеличение на екзекуциите в Иран. Само през последния месец режимът е извършил два ампутации на ръце и е издал една присъда за изваждане на очи".

Откакто Хасан Рухани е дошъл на власт през 2013 година в Ислямската република са екзекутирани над 1 800 души, а стотици са били подложени на унизителни и нечовешки наказания, като ампутации или бичуване пред публика, отбелязват от НССИ.

Станете почитател на Класа