Ето го килъра от Чатануга

Четирима морски пехотинци бяха убити, когато тежко въоръжен стрелец откри огън по два армейски центъра в Чатануга в американския щат Тенеси. Властите в САЩ определиха случая като „акт на местен тероризъм". Нападателят е идентифициран като Мухамад Юсеф Абдулазиз. Той бе ликвидиран в резултат на скоростно преследване с местната полиция.

Силите за сигурност нахлуха в къща в квартал, разположен на около 15 минути път с кола от мястото на престъпленията, за която се смята, че е собственост на семейството на Абдулазиз. Очевидци разказват, че полицаите са нахлули с извадени оръжия и две жени са били изведени с белезници на ръцете.

В момента агенциите, занимаващи се със сигурността на САЩ, се опитват да установят, дали стрелецът е свързан по някакъв начин с „Ислямска държава".

Атаката бе извършена в последния ден на свещения за мюсюлманите месец Рамадан (по ислямския календар) на фона на призивите на ислямистите към вълци-единаци да извършват терористични актове.

Агенцията за национална сигурност е предприела допълнителни мерки за сигурност във всички сгради на армията из страната. Полицията в Ню Йорк също е увеличила своето присъствие в „чувствителни райони" на града.

Абдулазиз е натурализиран гражданин, израснал в Йордания и дошъл в САЩ заедно със семейството си през 1996 година. Съученичка го олписва като тихо, но харесвано момче.

Говорител на Университета в Тенеси каза, че мъж на име Юсеф Абдулазиз е посещавал учебното заведение и го е завършил през 2012 година с диплома за електроинженерство.

В социалните мрежи се появиха снимки от завършването му, на което той празнува със своето семейство. През април той е бил арестуван за шофиране под въздействието на алкохол.

Между две свои снимки Юсеф е написал: „Името ми задейства аларми за националната сигурност. А твоето какво прави?". Също е известно, че в един момент той се е занимавал аматьорски с ММА.

Бащата на Абдулазиз, Юсуф, е бил назначен за „специален полицай" към Отдела на Чатануга за обществени дейности през март 2005 година, съобщава Chattanooga Times Free Press. Той също е бил разследван за „възможни връзки с чуждестранна терористична организация", съобщава New York Times. Източник от силите за сигурност, цитиран от вестника, разказва, че бащата на стрелеца в един момент е бил включен в списъка с потенциални терористи и е бил разпитван зад граница.

Американският президент Барак Обама обеща да проведе незабавно и щателно разследване на стрелбата в Тенеси, при която бяха убити четирима морски пехотинци. В изявлението си Обама съобщи, че стрелецът, който бе убит, е действал сам. Той нарече инцидента "сърцераздирателен" и изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.

ФБР потвърди информацията пред медиите, че Мохамед Юсеф Абдулазиз е натурализиран гражданин на САЩ, дошъл от Кувейт.

Станете почитател на Класа