Версия: Бомбата на „Бистришко шосе” избухнала заради съкращения в агенцията

След два огледа експертите по взривовете в МВР заключиха, че бомбата, поставена пред Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, е с 400 грама тротилов еквивалент. Най-вероятно е била заложена за сплашване или за предупреждения, тъй като в късния час в неделния ден в сградата на институцията не е имало хора, съобщава „Труд".
Както първо БЛИЦ съобщи, бомбата избухна преди полунощ на ул. „Бистришко шосе" в София. Щетите са само по входната врата на агенцията, която е рухнала заедно с касата. Няма поражения в лабораторията на първия етаж и в офисите на втория.

„Нищо не е откраднато и не е разбито", каза директорът проф. Васил Николов. Той не допуска версията взривът да е свързан с 10-процентните съкращения, които са направени миналия месец. „От общо 127 щата бяха съкратени 27, но повечето от тях бяха свободни", поясни проф. Николов. Директорът разказа още, че имотът се намира в апетитен район около магазин ИКЕА и в преди месеци са се явявали хора, които имат претенции към собствеността на земята.

По думите му досега не е имало проблеми с контролните функции на агенцията, която дава оценки на отглежданите породи. Фермери, които получават удостоверение, че животните им са под селекционен контрол, получават допълнителни субсидии. Изпълнителна агенция е към земеделското министерство и досега й не е било замесвано в каквито и да е скандали.

Станете почитател на Класа