Уикилийкс пусна още от бельото на Сони пикчърс

Разкриващият тайни информации сайт Уикилийкс (WikiLeaks) публикува в четвъртък над 276 000 нови документа от филмовото студио "Сони пикчърс" (Sony Pictures Entertainment -SPE). Американският филмов гигант стана жертва на масирана хакерска акция през ноември миналата година, предаде АФП.

Сайтът вече публикува в средата на април първия залп от 30 287 архивни документа на компанията и 173 132 имейла до и от повече от 2200 адреса на SPE.

"Килъратаката над "Сони Пикчърс" беше злонамерено криминално действие, и ние силно осъждаме индексирането" на личните данни, се казваше в изявление на компанията от това време, като преценяваше, че личните данни не са част от публичното пространство и че Уикилийкс продължава работата на хакерите срещу служителите на компанията.

Този път точно 276 394 документа са направени публично достояние от сайта, който оправдава действията си с факта, че информацията е "обществено достояние" и нейното разпространение може да покаже "трансмисиите на мултинационалното влияние".

Дъщерното дружество на японската компания "Сони" съобщи през ноември, че е станало жертва на масирана хакерска акция, в която личните данни на 47 000 работници и служители, както и на свързани трети лица, включително знаменитости, е била открадната. В това число са финансови документи, сценарии, имейли и т.н. Някои от тези документи бяха публикувани в мрежата нелегално, това се случи и на пет филма на филмовото студио.

Пиратите бяха поискали "Сони Пикчърс" да се откаже от разпространението на комедия за севернокорейския лидер Ким Чен Ун "Интервюто" (The Interview). Белият дом обвини Северна Корея, че стои зад пиратската атака, която изостри допълнително отношенията между двете страни. Филмът излезе, но само в ограничен брой кина в САЩ.

Скандалът, който последва хакерските разкрития, принуди през февруари шефката на "Сони Пикчърс" Ейми Паскал да подаде оставка заради разкрити имейли, съдържащи расистки нюанси по адрес на президента на САЩ Барак Обама.

Станете почитател на Класа