Пускат от психиатрия Красимир Гюров, заклал майка си и брат си близнак

Психичноболният Красимир Гюров, който в пристъп на лудост закла майка си и брат си близнак, е пуснат на свободен режим след 10-годишно лечение. Решението е взето от районния съдия Мирослава Йорданова в хода на дело за измененение на принудителната медицинска мярка на 28-годишния благоевградчанин, който се е явил лично в съда с адвокат, съобщава „Струма". Защитникът представил съдебнопсихиатрична експертиза от ДПБ „Св. Иван Рилски" в гр. Нови Искър, в която се лекувал Красимир Гюров. Според вещите лица в психичното му състояние е настъпило подобрение и няма налудности, а когато е бил в градски отпуск, не е имал неадекватни прояви. Желание да го гледа изразил неговият вуйчо, който бил сред малкото близки роднини, останали след смъртта на баща му Николай. Той щял да го наблюдава и подкрепя в социалната му реабилитация, поради което защитата прави искане принудителната медицинска мярка да бъде прекратена.

Болният от параноидна шизофрения млад мъж заявил пред съдийката, че знае, че трябва да си пие лекарствата, обещал да ходи редовно на психиатрични прегледи и искал да посещава Дневния център за адаптация в Благоевград. Прокурорът застъпва тезата, че на този етап близкият роднина нямал възможност да се грижи за него, поради което принудителното му лечение трябва да продължи още 6 месеца в болницата.

В хода на делото е изслушано и вещото лице, което твърди, че през последните 2 г. не е имало проблеми с Красимир, който си пиел лекарствата, имал добри поведенчески реакции и отношения с пациенти и персонал. Преценката на съдията е, че макар да не се очаква пълно оздравяване, Красимир е в достатъчно добро състояние, за да може да взима решение за доброволно лечение и да дава съгласие. С тези мотиви съдията определя принудителното му лечение в психиатричната болница да се прекрати.

На този етап психичноболният мъж все още е там, тъй като прокуратурата обжалва определението в Окръжен съд. Запознати припомнят, че преди години принудителната медицинска мярка на Красимир била прекратена от съда и тогава баща му започнал да се грижи за него в къщата си в разложкото село Баня. След около седмица обаче бащата се озовал рано сутринта пред психиатричното отделение в Благоевград и обяснил, че цяла нощ не е мигнал, след като видял сина си да точи ножове. След кошмарното изживяване бащата поискал синът му да бъде приет отново в лудницата.

Красимир страда от параноидна шизофрения от 17-годишен и по време на пристъпи става агресивен и много опасен. Майка му д-р Дафинка Маджирова го лекувала при софийски психиатри, за заболяването му знаела само директорката на Математическата гимназия в Благоевград. На 21 октомври 2004 г. сутринта, когато трябвало да пътуват за преглед в София, 17-годишният Красимир изпаднал в криза и започнал да ръга майка си с каквито предмети му попаднат - кухненски ножове, отвертки, ножици и малка брадва. Брат му Иван се опитал да помогне на майката, но и той попаднал под ударите на Красимир.

Делото за двойното убийство бе прекратено, след като психиатричната експертиза, направена в болницата "Св. Наум" в София, показа, че ученикът убиец е бил невменяем в момента, в който е извършил деянието, и не може да носи наказателна отговорност. След семейната трагедия съсипаният баща повече не пожела да стъпи в апартамента в кв. „Освобождение" в Благоевград, където се разигра касапницата, и след време се установи в къщата в село Баня. Николай Гюров продължи да се занимава със строителен бизнес и полага грижи за болния си син, но не издържа на стреса и почина.

Станете почитател на Класа