Невероятната история на Велизара, която кара 6 хил. км. колело заради болната си братовчедка

За разлика от повечето усмихнати момичета на колело, тя има пред себе си 6500 км за изминаване и кауза, заради която е решила да измине пътя от Лисабон до София на две колела. Каузата е да се помогне на едно сладко 10-годишно детенце – нейната братовчедка Алекс, която трябва да преодолее Саркома на Юнг - рядък тип рак на костта.
Малката Алекс, снимана след трери рунд химиотерапия

Маршрутът преминава по бреговата ивица на Европа - предимно Средиземноморието, а пътят, разбира се, е пълен с интересни срещи и нови приятели.Историята на момичето и неговата кауза е разказана на сайта peika.bg.

Ето какво разказа Велизара, която вече е на път, а това е първото й пътешествие с колело на дълга дистанция:

„Всеки ден се опитвам да стана рано и да съм в движение около 8 – 9 часа. Събирам палатката, натоварвам колелото, спирам на бензиностанция за едно бързо кафе и импровизирана закуска. След това карам до обяд, хапвам нещо от супермаркета, после карам, докато има дневна светлина и имам сила. Намирам подходящо закътано местенце за палатката, хапвам вечеря и лягам.”

Велизара признава, че най-много я изненадва гостоприемството на непознати хора, които искат да помогнат за каузата.



Тя избира колелото, защото разстоянието е огромно за ходене пеша, а самата тя не може да шофира.

По пътя Велизара преживява и приключения. Последното е свързано с куче. Натъква се на него в Андалусия.



„Кучето се луташе по пътя и беше покрито с кърлежи. Отначало бягаше, но после си ме хареса и се гушна в мен. Решихме да го вземем с нас и да му намерим помощ. Сложихме го в раницата ми и закарахме с него.
Големия проблем беше че беше вече вечер, бяхме на 10 км от най-близкото село и духаше ужасно силен насрещен вятър, а и допълнителния товар от кученцето правеше карането почти невъзможно. Най-накрая успяхме да стигнем един крайпътен ресторант, където намерихме едновременно антипаразитно вещество, храна за кучето и един господин реши да си го осинови.”

Тези, които искат да проследят историята на Велизара, могат да го направят тук или да я подкрепят  тук.

Станете почитател на Класа