Трансплантацията на главата била рекламен трик?

Италианският лекар, който планира да извърши първата в света трансплантация на глава и човекът инвалид, който стана доброволец за първата такава операция, реагират яростно на твърдения, които заливат интернет, според които обявената от двамата манипулация не е нищо повече от уникален маркетингов трик за популяризирането на компютърна игра.
Д-р Сержио Канаверо планира да вземе главата на руския доброволец, 30-годишния Валери Спиридонов, страдащ от неизлечима болест, и да я прикачи към тялото на донор. През изминалите седмици обаче форумите, посветени на видео игрите, трескаво обсъждат връзката между амбициите на д-р Канаверо и сюжета на петата част на хита Metal Gear Solid. За това помага и приликата между лекаря и персонаж на играта, появяващ се в трейълъра за петата част.

Италианският лекар твърди, че създателят на играта Конами е откраднал неговия външен вид за клипа на Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, която се очаква да излезе през септември, и се заканва да съди компанията. „Адвокатът ми ще изпрати писмо до Конами, за да поиска компенсации за това, че са използвали външния ми вид без мое разрешение", каза той пред сайта Kotaku

Любителите на конспирациите обаче подчертават, че между амбициите на италианския лекар и сюжета на играта има твърде много прилики. Например, проектът за операцията на Канаверо се казва HEAVEN (РАЙ), така се казва и частната военна компания в играта.

Друго съвпадение е мястото, на което преди време Канаверо произнася своя реч за ТЕД в Кипър. В рекламния клип към играта на същото място е разположена сцената с болницата и двойника на италианския хирург. По думите му, за един от спонсорите на разговора е бил производител на игри и, може би, някой от компанията се е възползвал.

Също се посочва, че срещата на Спиридонов с Найджъл Акланд, който е известен с това, че има роботизирана ръка, също е част от рекламния трик. Водещият герой в петата част на 'Metal Gear Solid V също има бионична ръка.

Станете почитател на Класа