5000 камери дебнат за преписвачи на матурите

5000 камери са необходими за осигуряване на видеокамери на матурите. До момента има осигурени 3600. Това обяви образователният министър проф. Тодор Танев вчера по време на изслушването му в парламентарната образователна комисия, съобщава „Монитор".
"Осигуряването на видеонаблюдение може да бъде обезпечено чрез националните училищни програми", коментира депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.

Квесторите на матурите ще бъдат само учители, които не са преподавали на зрелостниците, които ще пазят от преписване по време на съдбовните изпити. Идеята е да няма конфликт на интереси и учителите да не се изкушат да подскажат на някой свой възпитаник.

Това става ясно от писмо от столичния просветен инспекторат разпратено до директори на училищата в столицата. Мярката се прилага вече трета поредна година.

„Лицата, които имат конфликт на интереси в 12 клас се подават като квестори или оценители на националното външно оценяване и обратно" пише в писмото.

В изпитните зали ще има минимум 13 ученика и максимум 15. За всяка класна стая са предвидени по двама квестори както и за всеки коридор и вход.

Видеозаписите от провеждането на изпитите пък ще се пазят не само седем дни, а за по-дълъг период.

Мярката е насочена срещу преписвачите. Идеята е при сигнал за злоупотреба, въпросното видео да може да се прегледа и да отрече или потвърди измамата.

50 551 са зрелостниците през настоящата учебна година, които ще се явят на матури. Оценката от изпита за зрялост ще бъде вход в повечето университети в страната. Държавно зрелостните изпити ще се провеждат без промяна във формата. Традиционно матурите за зрелостниците ще съвпадат с изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците.

На 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22-ри пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците. През последните години тези изпити се провеждаха на 23 май. Тази година обаче датата се пада в събота и затова е изтеглена с ден напред.

Станете почитател на Класа