Кървав крах на US спец операция

Американският журналист Люк Съмърс, пленен от ислямистите на „Ал Кайда" в Йемен, е бил убит по време на операцията за освобождаването му, съобщи Ройтерс. По-рано световните агенции информираха, че в южната провинция Шаба американски и йеменски части провеждат операция за спасяване на Съмърс, както и на южноафриканския учител Пиер Корки.
И двамата заложници са били застреляни от похитителите си, съобщи служител на йеменските сили за сигурност. Американският министър на отбраната в оставка Чък Хейгъл потвърди информацията, че Люк Съмърс е бил убит. И господин Съмърс и друг заложник, който не е американски гражданин, са били убити от терористите от „Ал Кайда на Арабския полуостров" по време на операцията, заяви Хейгъл, който е на посещение в Афганистан.

Имало е необорими основания да се предполага, че животът на Съмърс е в непосредствена опасност, подчерта Хейгъл. По време на операцията са били убити и 10 членове на „Ал Кайда на Арабския полуостров", смятана от Вашингтон за едно от най-опасните разклонения на терористичната групировка.

33-годишният фоторепортер бе отвлечен от оживена улица в йеменската столица Сана през септември 2013 г. и оттогава бе в ръцете на терористичната групировка. По-рано тази седмица бе разпространен видеоклип, в който Съмърс заявява, че животът му е в опасност и моли за помощ. Терористите заплашиха, че ще го убият, ако до три дни САЩ не изпълнят исканията им.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че САЩ заедно с партньорите си от международната коалиция „бавно, но уверено" постигат напредък в борбата с джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Сирия. Обама каза това пред журналисти след срещата си в Белия дом с йорданския крал Абдула, предаде ДПА.

В същото време той подчерта, че тази борба е „дълговременно и изключително сложно предизвикателство, но ние сме оптимисти, че ще се справим успешно с него". Според Обама за тази цел ще са необходими не само военни, но и дипломатически средства.

Станете почитател на Класа