3500 лв. искат за Елвис, $120 за Лили Иванова

Бизнес с истински и фалшиви автографи на известни световни политици, светски и холивудски звезди, се вихри в интернет. В няколко родни сайта за търговия наред с техниката и маратонките втора употреба се срещат и обяви за продажба на снимки, картички, книги и грамофонни плочи с подписите на български писатели, музиканти, певци и спортисти.Сред родните звезди класацията за най-продавани автографи са тези на Лили Иванова, Глория, футболните легенди Гунди и Христо Стоичков. Цените са различни. От 4 лв. до $ 120 се търгува подписът на примата на българската естрада върху грамофонни плочи и картички. Потребител продава двойния грамофонен албум на група „Сигнал" – „Каскадьори" за 155 лв. Автограф на певицата Грета Ганчева, даден върху обикновен лист хартия, е с цена от 25 лв., а на колегата и Емил Димитров върху картичка, е обявен за наддаване от притежателя му. От съвременните поп фолк диви картичка, подписана от Таня Боева се харчи за 4 лв., а снимка с подписа на доста по-неизвестната й колежка Валя се продава само за 1 лв.

Незаслужено пренебрегнат е и актьорът Стефан Данаилов. Негова снимка с автограф от 1965 г. струва едва 3 лв. За сравнение снимка с автографа на покойния му колега Григор Вачков се продава за 25 лв.

Сред подредените в аукциона е и снимка с автограф на оперния ас Никола Гюзелев с цена 35 лв. Автографи на колегите му Гена Димитрова и Райна Кабаиванска са оценени по-високо - между 40 и 60 долара. Търсени са и подписите на спортистите. Този на скиора Петър Попангелов е с цена 4,90 лв. Парафът на Христо Стоичков върви от 10 до 50 лв., а на Трифон Иванов и Боби Михайлов по десетачка. Незаслужено пренебрегнати са някои западни спортисти. Снимка с автограф на немския футболист и бивш национал Руди Фьолер струва 3 лв.

Толкова е и картичка с автограф на пилота от Ф1 Нико Росберг. Малко повече – 7,50 лв., пък струва картичка с подпис на друга немска футболна легенда – Юрген Клинсман. Според колекционери обаче в тези случаи вероятно става въпрос не за персонално дадени автографи, а на отпечатваните в определен тираж снимки на немския национален отбор с подписи на играчите. Истинска находка е цяло тефтерче с автографи на български, социалистически и капиталистически спортисти, вземани в периода 1960-1972 г., което сега се продава само за 25 лв. В него са подписите на световния рекордьор в скока на височина Валери Брумел, спринтьорката от СССР Галина Попова, олимпийския шампион на 1500 м. в Мелбърн Роланд Делани и др. Освен подписите на спортисти и певци, рекордна цена държи снимка на цар Борис с личния му автограф. Собственикът й, регистрирал се в сайта като Генчо от Разград, иска за нея 150 лв. Семейна снимка на царския син, Симеон II и царица Маргарита пък е 10 пъти по-евтина и се продава само срещу 15,55 лв.

Най-висока е цената на снимка на Елвис Пресли с размери 7х10 см. от 1955 г. Притежателят й иска за нея цели 3500 лв., като твърди, че автографът е 100% истински и му е завещан от родителите. 70 лв. пък струва черно-бяла снимка с личен автограф на царя на италианските уестърни, актьора Джулиано Джема. Автографът е даден по време на престоя му в пловдивския хотел „Тримонциум" през 70-те години на ХХ век. В сайтовете се продават не само снимки, а и цели разписани от авторите книги. "Лунатици" на Дора Габе с автограф струва 100 лв. Книга с подписа на покойния митрополит Кирил се продава за 15 лв., а брошура с подпис на бившия президент Жельо Желев - за 10 лв.

Топ 5

1. Уилям Шекспир – съществуват само 6 оригинални подписа, всеки от които струва по около 4 млн. долара.

2. Президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн – единственият му запазен автограф върху писмо е продаден през 1991 г. за 748 000 долара.

3. Джон Ленън – през 2003 г. последният екземпляр от албума му „Двойна фантазия" е продаден за 525 000 долара.

4. Китарата на Джими Пейдж е продадена за 76 322 долара.

5. Подписът на китариста Джими Хендрикс върху парче хартия е продаден за 64 000 долара.

Лунният пътешественик и "Бийтълс" най-фалшифицирани

Наред с оригиналните автографи обаче в сайтовете се предлагат и стотици ментета. Класацията на най-често фалшифицираните автографи на звезди се оглавява от Елвис Пресли, Фреди Меркюри, Майкъл Джексън, членовете на „Бийтълс", както и подписът на вече покойния американски астронавт Нийл Армстронг, който много рядко давал автографи.

Смъртта много често става причина за засилен интерес към подписите на различни личности. След смъртта му снимка на ловеца на крокодили Стив Ъруин се продава за рекордните $30 000 в сайт за търговия по интернет. Договор на Елизабет Тейлър с филмовото студио „Метро Голдуйн Маер" се продава срещу $ 11 500. Картички с автографи на Брус Лий в комплект с нунджакото му се продава от негов почитател за $ 11 111.

А каталог с официални рокли на покойната Лейди Даяна, в който тя се е подписала цели два пъти, е с обявена цена от $ 8000. По петите я следва Мерилин Монро, чийто подпис върху документ е обявен за $ 7500. В нета се предлагат и снимка с автограф на Брад Пит за „смешните" $ 1199, на Том Ханкс – 6750 и на Франк Синатра – 4999. Плоча с автограф на Фреди Меркюри струва $ 2500, яке, подписано от Майкъл Джексън, е $ 2350, а боксова ръкавица с парафа на Робърт де Ниро - $ 1499.

Станете почитател на Класа