18.11.1983 г.: Отвличане на Ту-134 от грузинци завършва със 7 убити и 4 смъртни присъди

На 18 и 19 ноември 1983 г. група от 7 грузински терористи отвличат Ту-134 с цел бягство в Турция. При оказаната съпротива от екипажа и превземането на самолета от Група „Алфа" загиват 2 терористи и 5 души от екипажа и пътниците. Впоследствие 4 от престъпниците получават смъртни присъди.Подготовка за терористичния акт

Следствието установява, че идеен вдъхновител на отвличането на самолета е грузинският свещеник Теймураз Чихладзе. Именно той подсказва на посещаващата църквата група от „златната младеж" идеята не просто да избягат на Запад, а да го направят с оръжие в ръка.

В състава на групата влизат:
• Лидер е 25-годишният художник Йосиф Церетели. Баща му е професор в Тбилиския университет;
• Каха Важович Ивериели, 26 г., ординатор в катедрата по болнична хирургия в Тбилиския медицински институт, баща му е професор и завеждащ катедра в медицински институт;
• Паата Важович Ивериели, 30 г., брат на Каха Ивериели;
• Гега (Герман) Кобахидзе, 21 г., актьор в „Грузия филм", баща му е известен режисьор, майката – актриса. Поклоник на нацизма; В неговия дом заговорниците тренират стрелба с пистолет;
• Давид Микаберидзе, 25 г., студент четвърти курс в Тбилиската художествена академия, баща му ръководи строителния тръст „Интурист";
• Тинатин Петвиашвили, 19 г., студентка в архитектурен факултет, баща й е научен работник;
• Григорий Табидзе, 32 г., безработен, наркоман, баща му ръководи проектанско бюро, майка му е педагог.

Повечето от престъпниците са деца на високопоставени родители и са добре осигурени. Някои са ходили на екскурзия в чужбина и са могли да емигрират. Обаче тях ги движи жаждата за слава и желанието да бъдат посрещнати зад граница като идейни борци със съветския режим.

Предния ден Герман Кобахидзе и Тинатин Петвиашвили организирали фиктивна сватба. Сред гостите е поканена тяхната случайна позната Анна Варсимашвили, работеща в деня на отвличането като дежурна в международния сектор на летището в Тбилиси. Придобили нейното благоразположение, терористите получават възможност да пренесат без контрол оръжие на борда на самолета.

Завладяване на самолета

На 18 ноември 1983 г. терористите Кобахидзе, Петвиашвили, Микаберидзе и Церетели пристигат в аерогарата като новобрачни и техните гости, пътуващи на сватбено пътешествие в Батуми.

Освен седмината терористи с тях заминават и техните познати Анна Мелива и Евгения Шалуташвили, които не са посветени в тайния план. Варсимашвили пропуска приятелите си да се качат на самолета без преглед на багажа. Табидзе и братята Ивериели преминават преглед заедно с останалите пътници.

Самолетът излита в 15:43 часа. На борда се намират 57 пътници (вкл. терористите) и 7-членен екипаж: командир Ахматгер Гардапхадзе, втори пилот Станислав Габараев, Щурман Владимир Гасоян, проверяващ Завен Шарбатян, борд инженер Анзор Чедия и стюардеси Валентина Крутикова и Ирина Химич.

Скоро самолетът приближава Батуми. Този момент е избран от терористите като максимално близка до границата с Турция. Обаче заради силния страничен вятър и невъзможността да кацнат в Батуми диспечерът дава команда самолетът да се върне в Тбилиси. Това обаче още не е обявено и похитителите не го знаят.

В 16:13 часа престъпниците пристъпват към действие. Церетели, Табидзе и Каха Ивериели вземат за заложник стюардесата Валентина Крутикова и се отправят към пилотската кабина.

Останалите похитители започват да стрелят в пътниците, които според тях приличат на служители от авиационната безопасност. Убит е пътникът А. Соломония, тежко са ранени пътуващият в отпуск летец-щурман А. Плотко и пътникът А. Гвалия.

Заставяйки Крутикова да помоли пилотите да отворят вратата, бандитите се втурват в пилотската кабина и с оръжие се опитват екипажа да вземе курс към Турция. Екипажът възразява и Табидзе застрелва бордния инженер Анзор Чедия и тежко раняват проверяващия Шарбатян.

Щурманът Гасоян и командирът Гардапхадзе отговарят на стрелбата, при която е убит Табидзе и тежко са ранени Ивериели и Церетели. Двамата пилоти Габараев и Гардапхадзе също са сериозно ранени, но започват резки маневри във въздуха по курс и височина, за да съборят престъпниците на пода. В резултат носещата конструкция на самолета тройно превишава максимално допустимите натоварвания (+3.15 и −0.6g). Възползвайки се от стъписването на бандитите, Гасоян успява да примъкне Шарбатян в кабината, а Крутикова помага да затворят вратата на пилотската кабина. Командирът предава на земята сигнал за тревога.

Половината мъже от бандитската група са извън строя. Останалите стрелят безуспешно няколко пъти в бронираната врата, после се заемат пътниците в салона: убиват пътника Абовян, раняват своите познати Мелива и Шалуташвили, после пътниците И. Киладзе И. Инаишвили и И. Кундеренко, издевателстват над стюардесите.

По вътрешната връзка терористите предават на пилотите да вземат курс към границата. Възползвайки се обаче от лошото време и настъпващия сумрак, в 17:20 часа екипажът приземява лайнера на летището в Тбилиси.

След кацането в Тбилиси

Силите за сигурност привеждат в действие оперативен план „Набат". Самолетът е паркиран на най-далечната стоянка и е обкръжен от военни. Микаберидзе заставя Валентина Крутикова да отвори аварийния люк и след като вижда, че самолетът е на съветска територия, веднага застрелва стюардесата, а след това и себе си.

От самолета скача пътник, който е възприет за бягащ терорист. Отцеплението започва стрелба, като самолетът получава 63 пробойни, но никой не е убит.

Похитителите повтарят исканията си за дозареждане на самолета и безпрепятствено излитане за Турция, в противен случай заплашват да взривят самолета. По време на преговорите един оит заложниците скача от самолета, но чупи крак.

На летището срочно пристигат първия секретар на Грузинската компартия Едуард Шеварднадзе, шефът на КДС Алексей Инаури, вътрешният министър Гурам Гветадзе и генералният прокурор на републиката. Докарват и близките на терористите, за да ги убедят да се предадат без повече кръвополитие. Те обаче не желаят да слушат никого.

Късно вечерта на летището пристигат служители от групата „Алфа" от спецназа на КГБ начело с командира на групата ген. Зайцев. Непосредственото ръководство на щурма е възложено на майор Головатов.

Пилотите напускат кабината през прозорче на кабината, обаче не успяват да измъкнат ранения Шарбатян и след няколко часа той умира от кръвоизливи. Под предлог за техническо обслужване на самолета е източено горивото и самолетът е подготвен за щурм.

След многочасови безуспешни преговори в 6:55 часа на 19 ноември спецназовците щурмуват самолета. Преди това трима от тях успяват да се вмъкнат през прозорчето в пилотската калина. Отвън са взривени множество светлиннозвукови гранати и трещят автоматни редове. Изтощените от безсънието и напрежението терористи не успяват да се възползват от наличните гранати. Цялата операция трае 4 минути.

Последствия

В резултат на неуспешното отвличане загиват двама пилоти и стюардеса, двама пътници и двама терористи. Ранени за 10 пътници и членове на екипажа, а също така и двама терористи. След тежкото раняване остават инвалиди щурманът Плотко и стюардесата Ирина Химич. Самолетът получава критични повреди и е бракуван.

Пилотите Ахматгер Гардапхадзе и Владимир Гасоян стават Герои на Съветския съюз, останалите членове на екипажа са наградени с държавни награди.

Следствието продължава 9 месеца. През това време по неизяснени обстоятелства умира лидерът на групата Йосиф Церетели. През август 1984 г. Върховният съд на Грузия осъжда на разстрел свещеникът Теймураз Чихладзе, Герман Кобахидзе, Каха и Паата Ивериели. Присъдата е изпълнена на 3 октомври същата година.

Тинатин Петвиашвили получава 14 г. лишаване от свобода. Обаче само след година цяла Грузия клюкарства около факта, че фотографии на Тинатин се появяват на кориците на западни модни списания.

Признатата за подпомагането Анна Варсимашвили е осъдена на 3 г. условно.

Много подробности по инцидента и до сега са закретени, поради това много въпроси остават открити. Например обвиняват Шерварднадзе в проваляне на нощните преговори и че е искал смъртни присъди на терористите, за да си укрепи позициите сред съветското ръководство.

Вече по време на независима Грузия грузински националисти предприемат опити да оправдаване на действията на терористите като борци против съветския режим. На летището в Тбилиси вандали оскверняват камъка с имената на загиналите летци Шарбатян, Чедия и стюардесата Крутикова.

Справката показва, че в СССР са направени опити да бъдат отвлечени поне 8 пътнически самолета.

Станете почитател на Класа