Телефонен измамник жили адвокати от килията

Телефонен измамник, който жилел адвокати от затворническата си килия, беше разкрит при акция на "Криминална полиция". 49-годишният сърбин, който бил настанен в Централния затвор в София, имал няколко апарата в себе си, чрез които си докарвал солидни печалби, пише в. "Монитор".
Мъжът набирал номера на адвокати в зависимост от местожителството им и се представял като ръководен служител на областна дирекция на МВР или от някое районно управление. В телефония разговора пандизчията им обяснявал, че в съответното полицейско поделение е задържано лице, което съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс има право на адвокатска защита. След като жертвата му се съгласявала да се яви в полицията сърбинът продължавал сценария.

"Задържаният иска да се обади на близките си, но няма ваучер за предплатената си карта. Купете един и ми продиктувайте номера", обяснявал измамникът. Много от адвокатите се доверявали и наистина закупували ваучери. След като вече се е сдобил с кода, които му дава възможност да води други разговори, сърбинът ги продавал на останалите пандизчии или на външни хора. Така затворникът успявал да припечелва, докато е зад решетките. Ужилените адвокати обаче се усетили бързо, особено след като разбрали, че няма задържани, които трябва да представляват. Всеки от тях подал сигнал в полицията и разследващите се заели с разкриването на измамника.

СИМ-картите, които той ползвал обаче, били предплатени и се водели на името на други хора, което затруднило разследващите. По използваната клетка за разговори обаче полицаите открили района, от който мошеникът звънял. Изненадата им била голяма, когато установили, че телефонният измамник се намира в Централния затвор. Бърз обход по килиите веднага дал резултат. В помещението на сърбина били открити няколко телефона и няколко СИМ-карти. Номерата им съвпадали с тези, от които е било звъняно на адвокатите. Софийската районна прокуратура вече се е е заела със случая и се очаква сърбинът да се сдобие с ново обвинение и съответно с нова присъда.

Служител на затвора в Ловеч бе задържан с подкуп, съобщиха вчера от пресцентъра на прокуратурата. Служителят на пандиза е бил заловен на 12 ноември при проведена операция на служители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч. Параскев Сарачинов работел в затвора в Ловеч на длъжност "инспектор социални дейности и вътрешен ред".

Преди да биде разкрит, той е получил подкуп в размер на 300 лв. от лишен от свобода за осигуряване на привилегировано отношение спрямо другите затворници. Като видял проверяващите, Сарачинов хвърлил парите в канализацията, но банкнотите били намерени и иззети. Образувано е досъдебно производство за получаване на подкуп от длъжностно лице.

Станете почитател на Класа