тарият екипаж на МКС каца тази сутрин

Руският космонавт Максим Сураев, астронавтът от НАСА Рийд Уайзман и Александър Герст от Европейската космическа агенция се прехвърлиха в спускаемия апарат от МКС. Те работиха на орбита около Земята около 170 денонощия.
Екипажът от МКС се връща на Земята с кораба "Съюз" (Союз ТМА-13М). Тримата затвориха люковете и започнаха процедурата за връщане на Земята, съобщиха от Центъра за управление на полетите (ЦУП) за ТАСС. На МКС остават Александър Самокутяев и Елена Серова (Роскосмос) и Бари Уилмър (НАСА). Уилмър поема командването на станцията на мястото на Сураев.

"В останалото до отделянето време Сураев, Уазман и Герст проверяват работата на бордовите системи и документацията, слагат скафандрите в спускаемия апарат "Съюз", заемат местата си и очакват решаващите минути, когато се подава командата за отделяне от станцията", напомнят от ЦУП.

Според предварителните планове корабът ще се отдели от МКС в 02:30 часа българско време. Автоматиката повече от три часа ще води кораба към планираното място за приземяване на 82 км от казахстанския град Аркалик. Около 5:05 часа българско време на височина около 350 км, двигателите на кораба "Съюз" ще се включат за забавяне на скоростта. В резултат на това действие корабът ще напусне орбитата си и ще започне управляемо спускане към Земята. Парашутите на капсулата трябва да се отворят на около 11 км от повърхността. Кацането е планирано за 05:58 часа.

Станете почитател на Класа