Путин: Неумолимостта на Сталин е победила нацистите

Съветският съюз вероятно е нямало да спечели войната срещу нацистка Германия, ако режимът на Сталин не е бил толкова неумолим.

Това коментира руският президент Владимир Путин на среща с учени и преподаватели по история, цитиран от Франс прес.

„Трудно е да се каже дали щяхме да спечелим войната, ако властта не е била толкова неумолима", категоричен бе руският президент.

„А ако бяхме загубили, какви щяха да са последиците? Катастрофални!",

цитира Франс прес думите на Путин.

Срещата се е състояла в Музея на съвременната история на Русия, който до 1998 г. бе Музей на революцията, съобщи руското издание Газета.ру и отбеляза, че мястото на срещата е било символично, тъй като на нея е била обсъждана ролята на историческата наука за развитието на обществото.

След разпадането на СССР руските власти имат двойнствено отношение към Сталин - т

ой е официално осъден за ръководения от него държавен терор през 30-те години и до смъртта му през 1953 г., но продължава да е погребан на Червения площад пред Кремъл, най-престижното и символично място в Русия, посочва АФП.

Паметта му се почита от мнозина руснаци и жители на бивши съветски републики, които изтъкват ролята му за победата над нацистка Германия. През 2012 г. Сталин излезе на първо място в допитване за най-великите руски личности,

при положение, че управлението му е било белязано с терор и произвол, депортиране на цели народи (на чеченците, ингушите и кримските татари) и смъртта на милиони хора, разстреляни или умрели в лагери.
Източник: БТА

Станете почитател на Класа