Как да караме повече за по-малко пари

Цените на горивата достигнаха рекордни нива тази година и въпреки това пътуването може да ни излиза по-евтино, отколкото досега, ако спазваме няколко прости правила. Автомобилните производители хвърлят милиони, за да измислят технологии, които намаляват консумацията на гориво на техните модели (виж карето).

С едно отривисто движение на десния крак шофьорът обаче може да хвърли техните усилия в кошчето. Докато иновациите се борят за намаляване на разхода с пет, десет, до 20%, стилът на каране може да го свали дори наполовина. 

Загряването на място гълта до литър на час

Разбира се, борбата с брояча на бензиноколонките започва още преди потеглянето. Автомобилът трябва да е технически изправен, а гумите да са напомпани до посочените от производителя стойности. Добре е в колата да имате най-необходимото, като не возите напред-назад поставката за ски или багажната кутия на покрива.

В студове като настоящите е трудно да устоиш на изкушение колата да работи на място, докато изстържеш леда от прозорците или я изкопаеш от снега. Имайте предвид обаче, че за час работа моторът ще глътне около литър гориво.


Фотограф: Shuterstock


Добре е, докато колата загрее, да карате максимално плавно, което по-принцип е и най-универсалният съвет за икономично шофиране. Гледайте пътя напред и избягвайте резките ускорения, последвани от агресивни спирания. Така не печелите време, а просто изхвърляте стотинки от ауспуха.

Плавно, по-плавно, най-плавно
Много по разумно е да стигнете до светофара или струпаните коли отпред по инерция. За предпочитане е колата да е на скорост, защото така консумацията е нулева, докато на свободна моторът все пак "си сръбва", макар и минимално, количество гориво.

При шофиране извън града, ако попаднете в колона, далеч по-разумно е да карате в нея, отколкото да изпреварвате колите пред вас една по една. За дистанция от стотина километра едва ли ще спестите дори десет минути, но пък изминаването им може да ви излезе дори 20 лв. по-скъпо. На магистрала оптималната скорост предвид разхода и времето за предвижване е около 110 - 120 км/ч, а извън нея - 90 - 100 км/ч.

Фокусиран в оборотомера
Ключов фактор за разхода на гориво са оборотите, на които шофирате. Имайте предвид, че карането на твърде ниски обороти също се отразява зле на портфейла. Най-добре е да поддържате минималните, на които имате достатъчно въртящ момент. Обикновено става въпрос за диапазона 1500 - 2000 при дизелите и 2000 - 2500 при бензиновите, но за всяка кола са различни.

Лесно ще ги откриете за своята, трябва, като подавате газ, автомобилът да се ускорява без вибрации и ръмжене на мотора, по-скоро леко тромаво, отколкото динамично. Ако колата има бордови компютър, следете моментния разход. При всички случаи, ако оборотите са над 3000, се отдалечавате от икономичността.

Поглед към приборното табло на автомобил със система за оценяване на уменията за икономично шофиране. Водачът се е представил посредствено - отличниците получават пълен набор цветчета


Фотограф: Ford


Ако пътувате в една и съща посока, помислете за алтернативни маршрути, които може би не са толкова задръстени, колкото "царският път", известен и използван от всички. Всеки консуматор на енергия води до вдигане на разхода, в този смисъл няма нужда да правите в купето "баня", затоплете го, колкото да ви е приятно.

През лятото пък включвайте климатика само когато е нужно, при това не на твърде ниска температура. Шофирането на отворен прозорец също добавя милилитри към порциона на колата, а ако трябва да избирате вариант за охлаждане - с климатика е по-изгодно.

Не зареждай въздух
Изборът на бензиностанция също е важен. Тези, които не са част от големи вериги, обикновено предлагат по-добри цени, но не е ясно доколко горивата са качествени. Избирайки такива обекти, не само рискувате разходът да се повиши, но и дори да повредите автомобила си.

Вреден навик е да пълните резервоара догоре, докато нивото стигне капачката на резервоара. При допълването, след изключването "на пистолета", зареждате и доста въздух, таксуван като гориво. Добре е да се огледате кои вериги какви бонуси предлагат. Вариантите са различни - от директна отстъпка от цената, през възможност за покупка на стоки на изгодни цени до замяна на натрупани точки срещу продукти.

Технологиите, които пестят
  • старт-стоп система - гаси мотора, когато колата е спряла, и автоматично го задейства, като решите да потеглите. Може да намали разхода с до 20% в града. При температури под нулата не работи.
     
  • рекуперация на спирачната енергия - превръща отделената при спиране кинетична енергия в ток, който зарежда акумулатора. Така натоварването върху алтернатора намалява, което пести гориво
     
  • термален мениджмънт - серия от решения, които позволяват на мотора по-бързо да достигне оптимална работна температура.
     
  • електро-механично сервоуправление - работи само когато има усилие върху кормилото
     
  • съветник за икономично шофиране - в най-елементарния си вид дава знаци за превключване на по-висока и по-ниска предавка. По-сложните дават и препоръки - намали скоростта, отпусни газта и т.н.
     
  • оценка на стила на шофиране - позволява на шофьора да се състезава сам със себе си, като оценява доколко икономично е карал.
     
  • екорежим - всички основни системи в колата - двигател, скоростна кутия, климатик и т.н., работят в оптимални за разхода режими
     
  • гуми с намалено съпротивление при търкаляне
     
  • скоростни кутии с повече предавки, вече до осем
     
  • подобрения в двигателите - даунсайзинг (намален работен обем при повишена мощност), впръскване на горивото под по-високо налягане, намалено триене между частите и т.н.

Станете почитател на Класа