Разпечатаха кола с принтер!

В рамките на Изложението за производствени технологии в Чикаго, работи принтер с големината на стая, който отпечатва автомобил, пише Ingenieur.de. Принтерът се нарича Big Area Additive Manufacturing System (BAAM) и е изобретен от компанията Cincinnati и Националната лаборатория "Оук Ридж" на САЩ.
Системата обработва за една секунда повече от 18 килограма полимерен материал, подсилен с въглерод. Пласт след пласт се появи купето на автомобила Strati, проектиран от базираната в Аризона фирма Local Motors. Тази основа част ще бъде отпечатана наведнъж, а общо ще бъдат принтирани 40 елемента. Електромоторът, батерията, гумите и някои отделни части ще бъдат взети от конвенционалното производство. За сравнение, обикновените автомобили се състоят от приблизително 20 000 части от всевъзможни материали.

Принтирането на елементите на Strati е отнело 44 часа, а сега те се шлифоват и сглобяват. Целта е готовата кола да направи първото си пробно пътуване на 13 септември. При успех, това ще бъде първият 3D-принтиран автомобил. Той се създава по проект на Мишел Аное, избран след конкурс на Local Motors. Компанията се надява да комерсиализира превозното средство, a в същото време създателят на принтера Cincinnati възнамерява да го патентова. Две от големите машини за триизмерен печат вече са продадени на компания, която ще ги използва за изследователски цели.

Станете почитател на Класа