Българските медалисти за месец Авгост

България спечели своя първи златен медал от първите младежки Олимпийски игри в Сингапур.
Световната шампионка по вдигане на тежести при девойките от 2009 година и сребърна медалистка от европейското първенство при жените от тази година в Минск (Беларус), Боянка Костова, спечели олимпийското злато в категория до 53 кг. на Игрите в Сингапур.
Българката бе над всичките си съперници и наглед без особена конкуренция завоюва олимпийската титла с общ резултат от 192 кг. (85кг. в изхвърлянето и 107кг. в изтласкването).

Георги Шиков донесе втора титла на България от младежките Олимпийски игри в Сингапур спечелвайки златния медал в категория до 85 килограма по вдигане на тежести.
Българският щангист изпревари със само един килограм в двубоя втория в класирането, руснакът Алексей Косов. Шиков събра 335 килограма в двете движения, 152 в изхвърлянето и 183 в изтласкването. Решителна за успеха се оказа победата в изтласкването, тъй като Косов бе лидер в надпреварата след изхвърлянето с аванс от два килограма пред българина.

България спечели още един медал на първите младежки олимпийски игри в Сингапур. Младият лекоатлет Георги Цонов стана бронзов медалист в дисциплината троен скок за момчета с резултат 15,80 метра.
17-годишният Цонов скочи 15,80 метра от втория си опит.
Георги е син на известния български скачач от средата на 90-те години на миналия век Стойко Цонов.
обедител в дисциплината стана Рабаме Фадер Санчес от Куба, който в последния си четвърти опит се приземи на 16,37 метра.
Сребърният медал взе китаецът Хайтау Фу с резултат 16,14 метра.

Петър Стойчев спечели убедително предпоследния старт от календара за Световната купа по плуване в открити води. Най-добрият български плувец финишира първи за рекорден девети път в охридското езеро с време 5 часа 37 минути 39 секунди.
Втори остана германецът Александър Студински, а трети е аржентинецът Дамян Блум.
След този успех българинът вече води с 12 точки в генералното класиране кръг преди края, като последното състезание ще бъде в Абу Даби на 27 октомври.
"Победата, която извовах в Охрид, я посвещавам на трагично загиналите наши сънародници преди една година във водите на езерото. Доколкото разбрах няколко човека от загиналите са били част от компанията, която е и мой спонсор - Аурубис. Нейният представител беше в Македония и ме подкрепяше", коментира Петър Стойчев.
"За пореден път се получи много тежко състезание. Дойдоха и нови представители на силни страни като Франция, Великобритания и Италия, които плуваха много силно и в следващите години тепърва ще се говори за тях. На финала ми стана малко тъжно, когато видях сълзи в очите на хората и от България, и от Македония, които явно още не са преживели трагедията отпреди 12 месеца", каза още Стойчев.
Личният треньор на плувеца Красимир Туманов е уверен, че Стойчев ще удържи преднината си в генералното класиране и ще триумфира за десети пореден път със Световната купа.
"Както казах и след последното състезание в Канада, намираме се в отлична форма. Великолепно плуване на Петьо в Охрид.
Вече е абсолютен рекордьор по преплуване, като от 17 участия има 9 победи. Дори шефът на организационния комитет каза, че едва ли в следващите 50 години, ще се намери кой да подобри рекорда. Не искам да избързвам, но 12 точки преднина пред аржентинеца Блаум са колкото успокояващи, толкова и мобилизиращи за нас.
На последния старт в Абу Даби трябва да спечелим, за да завършим сезона с десета световна купа. Тръгваме си за България, където подготовката ще продължи.
Петьо е поканен да участва на състезание в Ню Йорк по преплуване в Манхатън по случай деветата годишнина от 11 септември. За първи път организаторите събират най-добрите плувци на планетата, като на нас амбицията ни е да спечелим и този старт, макар че няма чак такъв състезателен характер.
Но ще бъде хубаво за имидж да триуфмираме и в Ню Йорк", коментира Туманов.

Олимпийската вицешампионка Станка Златева триумфира при 72-килограмовите на откритото първенство на Полша по свободна борба.
На финала трикратната световна шампионка победи с 2:0 части (4:0, 1:0) шведката Джени Френсон.
Преди това Златева надделя над камерунката Али Анабел и Анна Вавричка (Полша).
Турнирът в Полша бе последна проверка преди световното първенство в Москва, което започва на 6-и септември. От 16 август националите започват лагер в Банско.

Станете почитател на Класа