Безвреден вирус лекува рак в напреднал стадий

За пациентите с рак се появява нова надежда под формата на безвреден вирус, който може да спре развитието на дори на пръв поглед нелечими форми на заболяването, след като бъде инжектиран в тумора, съобщи „Дейли телеграф“.
Реовирусът, който се намира в респираторния и гастроинтестиналния тракт на човека, без да предизвиква никакви симптоми, може да усили ефекта на радиотерапията при лечението на тумори в дори най-напреднал стадий, показват лабораторни тестове. Туморните образувания се свиват и спират да растат при всички пациенти, които са преминали курс от радиотерапия, съчетан с новото лекарство „Реолизин“, съдържащо частици от реовируса. Общо 23 пациенти с различни видове рак участвали в клиничното проучване. При всички тях традиционните терапии за лечение вече са били спрели да помагат. Пациентите са получили между две и шест дози „Реолизин“ с нарастващо количество, комбинирани с различни дози радиотерапия. Първоначалната цел била да се установи дали лечението е безопасно, но учените изследвали и въздействието върху раковите образувания. При всички пациенти туморът спрял да расте или се свил, твърдят учените. Страничните ефекти от лечението били леки и типични при пациенти, лекувани само с радиотерапия.
“Липсата на сериозни странични ефекти в това проучване е особено обещаваща за бъдещи тестове за лекуването на пациенти, третирани с радиотерапия“, смята д-р Кевин Харингтън от лондонския Институт за ракови изследвания.
Според него следващата стъпка ще бъде да се изследват ефектите на лечението при пациенти с новооткрити тумори, които обикновено се лекуват само с радиотерапия.
„Това проучване ясно демонстрира, че комбинацията от радиотерапия в ниски дози и „Реолизин“ се понася добре, а положителните ефекти дават основание за по-нататъшни изследвания“, посочва д-р Брад Томпсън, президент на канадския производител на лекарството „Реолизин“ Oncolytics Biotech Inc.

Станете почитател на Класа