Изчислиха водата в Световния океан

Американски учени изчислиха какво количество вода се съдържа в Световния океан, съобщава Газета.ру. Според тях средната дълбочина на океана се равнява на 3682,2 метра, а средната площ на повърхността - на 361,84 млн кв. м. Така изследователския екип стига до извода, че количеството вода се равнява на 1,3324 млрд км3.
Направеното изследване отне изключително много време и усилия на екипа, защото изследванията на подобна материя зависят от много фактори. Океаните не са неподвижни, както е в идеалните модели, и теглото на водната маса значително се променя за кратки срокове. За да изчисли масата на океана, един учен трябва да познава преди всичко топографията на дъното му и височината на морското ниво, но също температурата и съдържанието на сол. Водата се разширява, когато се нагрее, и следователно топлата вода тежи по-малко от същото количество студена вода.
Спътниците и океанските сонди не отчитат глобалното затопляне, което променя коренно параметрите на затоплянето. Приборите за измерване на приливите и отливите и спътниковите данни показват, че през последните 150 години скоростта на повишаване на морското равнище се е удвоила, достигайки 2 милиметра на година.
На въпроса, колко тежи водата в Световния океан, са се опитвали да отговорят и учените през XIX век. През 1888 г. Джон Мюрей изчислява, че количеството вода се равнява на 1,349 млрд куб. км.

Станете почитател на Класа