Чешки учени: Доверете се на хора с кафяви очи

Хората с кафяви очи вдъхват повече доверие и са по-надеждни от тези със сини очи, твърдят чешки учени. Изследването им е представено във френския в.“Фигаро“.
Доверието играе първостепенна роля във всички социални отношения – в любовта, бизнеса и политиката. Лицето е първият фактор на връзката ни със събеседника, като се започва с очите – „.огледало на душата“. Оттам тръгват учените от Карловия университет в Прага, за да покажат как цвета на ириса влияе върху оценката ни за надеждността на един човек.
Те са направили експеримент със снимките на 40 мъже и 40 жени на около 20 г., имащи сини и кафяви очи (зелените са били пренебрегнати). Те показали фотографиите на 238 души от двата пола, като ги попитали какво доверие им вдъхват лицата. Резултатът на тези с кафяви очи е бил отчетливо най-висок, като са преобладавали снимките на мъже.
Възникнало е съмнение дали само цветът на очите е определящ или играе роля и формата на лицето, защото се знае, че хората с по-широко лице вдъхват повече доверие от останалите. Тогава учените разменили с компютър на снимките сините очи с кафяви и обратно и провели втори експеримент, описан в сп. Plos One. Опитът разкрива, че освен цвета на очите, важна е и формата на лицето. Мъжете с широка уста и брадичка, изявен нос и големи очи вдъхват най-голямо доверие.

Станете почитател на Класа