Руски милиардер поощрява с по 3 милиона долара Стивън Хокинг и 7 учени от ЦЕРН

Фондът за подкрепа на фундаменталните разработки в областта на физиката, създаден от руския бизнесмен милиардер Юрий Милнер, дава специалните награди за 2013 г. на Стивън Хокинг и на 7 учени, работещи на Големия адронен колайдер, съобщава Лента.ру.
Британският астрофизик е отличен за откриване на специфичното излъчване на черните дупки и за приноса му в изследване на квантовата гравитация и на квантовите процеси в ранната Вселена.
Седемте физици, работещи по проекта за откриване на Хигз бозона и в експериментите на колайдера край Женева, са Питър Джени, Фабиола Джаноти, Мишел дела Негра, Тежиндер Сингх Вирде, Гуидо Тонели, Джо Инкандела и Лин Евънс.
Специалната награда за фундаментални физични изследвания се присъжда за първи път. Тя е нов елемент към известната премия "Fundamental Physics Prize", чиито лауреати ще станат известни на 20 март 2013 г. Наградите са по 3 милиона долара на човек, доста повече от Нобеловите, отбелязва Лента.ру. За 2012 г. бяха отличени 9 човека.
Милнер (51 г.) е съсобственик на интернет компаниите DST Global и Mail.ru Group. Той има акции във Facebook, Zynga, Twitter, Spotify, ZocDoc, Groupon, 360Buy.com и Alibaba.
Руският предприемач бе включен в топ 50 на най-влиятелните бизнесмени за 2012 г. на сп. „Bloomberg markets“.

Станете почитател на Класа